Vissza a csúcsra: Megvan ifj. Érdiék idei első ERC2-es győzelme

Zaklatott szezont teljesít az Érdi Rally Team, de a csehországi Barum Ralin ismét korábbi fényében tündökölt a csapat: ellentmondást nem tűrően, meggyőző fölénnyel nyerte meg az ERC2-es értékelést.

Háromszoros ERC2-es Európa-bajnokként nem alakul jól eddig a 2021-es szezon ifj. Érdi Tibor és Csökő Zoltán számára: Lengyelországban egy szerencsétlen baleset, majd a Liepaja Ralin az ERC döntése miatt nem szereztek pontot, Rómába pedig el sem utaztak gazdasági okokból. A jubileumi 50. Barum Ralira viszont készültek és a rendkívül nehéz körülmények között győzelemre is vitték az Evo X-es Mitsubishit.

„Szerdán egy teszttel kezdtük meg a Barum Ralit, száraz aszfalton mentünk a legkeményebb gumin, ami kiváló ráhangolódás volt, de utána két napig úgy esett az eső, hogy édesapámék további esőgumikat hoztak utánunk Budapestről. A kvalifikáció is esőben zajlott, de már az első esti gyorsaságira is feltehettük a slickeket, nagyjából felszáradt, kicsit foltos volt az út. Innentől pedig az egész hétvége egy hatalmas orosz rulett volt az abroncsválasztás szempontjából: hol esett, hol felszáradt, itt még esett, ott már nem, teljes lutri volt, hogy mi fog történni. Nekünk valahogy mindig sikerült jó gumikat felrakni” – mesélte ifj. Érdi Tibor.

fotó: FIA ERC

A párossal az első nap során egy érdekes eset is megtörtént: „Kaptunk egy defektet, de úgy, hogy az autón két slick és két intermediate gumi volt fent, a csomagtartóban pedig két vizes. Így csak azok közül tudtunk feltenni egyet az autóra, emiatt az a furcsaság is megesett velünk, hogy a Mitsubishin lévő négy gumiból három is teljesen más volt, erre korábban még nem volt példa…” – mondta a pilóta.

Magát a versenyt összességében magabiztosan nyerték meg. „A szombat esti, 19 kilométeres Pindula volt a döntő, ez a Barum egyik tradicionális pályája, sötétben, óriási sárban kellett teljesíteni slick gumikon. Mi ott kerültünk jelentős előnybe, több mint húsz másodpercet adtunk a második helyezettnek, onnantól azt kellett beosztanunk.”

Érdiék végül másfél perccel nyerték meg a Barum Ralit, pont úgy domináltak, ahogy azt az ERC2-ben most már évek óta tették – az idei szezon viszont más, még csak ezek voltak az első pontjaik és nem is terveznek címvédést.

„A bajnokságot elengedtük, különböző okok miatt eddig nem úgy alakult a szezonunk, ahogy terveztük. A magyar futamon megyünk még, illetve tervezzük a Kanári-szigeteket is, szeretnénk még futamot nyerni, ennyi a célunk 2021-re.”

A Rally Hungaryt október végén rendezik majd.

Related posts