Vízió: Lexus LZ-Electrified

A japán márka legújabb koncepciója pontosan azt a vezetési teljesítményt, stílust és technológiát testesíti meg, amit a Lexus 2025-re tervez elérni. Tovább finomítja a jellegzetes Lexus-stílust, egyesítve a vállalat gyártás és fejlesztés során szerzett szakértelmét az elektromos hajtásláncok hozta új lehetőségekkel, amelyek a vezető számára kivételesen közvetlen, tökéletes kapcsolatot kínálnak az autóval.

Az LF-Z Electrified mindezt fejlett technológiája és a külön erre kifejlesztett EV platform révén teljesíti. Elképesztően dinamikus menetteljesítménye az akkumulátor, az elektromotor és a DIRECT4 összkerékhajtás ideális elrendezésének eredménye, amely a mobilitás szabadságának magas fokát eredményezi, és megkülönbözteti a hagyományos járművektől. Mindemellett megjelennek azok a továbbfejlesztett infotainment szolgáltatások is, amelyek a közeljövőben minden Lexus-vásárló számára elérhetőek lesznek.

2025-ig a Lexus húsz új vagy továbbfejlesztett modellt mutat be, köztük több mint tíz tisztán elektromos (BEV), plug-in hibrid (PHEV) és öntöltő hibrid (HEV) modellt, hogy megfeleljen a világ különböző országaiban és régióiban megjelenő igényeknek. A vállalat tovább erősíti szedán- és SUV-palettáját, és kihasználja az új modellek bemutatásában rejlő lehetőségeket, például sportautókkal, önvezetésre is alkalmas járművekkel és teljesen új kategóriákat teremtő modellekkel.

A Lexus szándéka szerint valamennyi modelljéhez kínál majd valamilyen elektromos hajtásláncot 2025-ig, amikorra tervei szerint globális eladásainak már több mint felét ilyen autók teszik majd ki (Európában ez már most 98%). A vállalat tovább dolgozik azon, hogy 2050-re valamennyi autója teljes életciklusán keresztül megvalósuljon a karbonsemleges működés; ezt a gyártás és felhasználás, az alkatrész- és járműlogisztika, a hulladékgazdálkodás, a feldolgozás és az újrahasznosítás segítségével fogják elérni. Amellett, hogy a Lexus a legnagyobb körültekintéssel választja meg, milyen anyagokat használ járműveiben, arra is figyel, hogy azok milyen körülmények között készülnek.

2024 márciusában kezdi meg működését a Lexus új, az autók tervezését és fejlesztését felgyorsító üzleti és technológiai központja Japánban, Simojamában. Itt a járművek következő generációjának formatervén, fejlesztésén és tervezésén dolgozó részlegek szorosan együttműködnek majd, miközben külső partnereikkel is nyitott és értékes kooperációt folytatnak.

Lexus LF-Z Electrified műszaki adatok

Teljes hosszúság (mm) 4880
Teljes szélesség (mm) 1960
Teljes magasság (mm) 1600
Tengelytávolság (mm) 2950
Tömeg (kg) 2100
EV hatótáv – WLTP (km) 600
Akkumulátor lítiumion
Akkumulátor kapacitása (kWh) 90
Töltőteljesítmény (kW) 150
Hűtés folyadékhűtés
Gyorsulás 0–100 km/órára (s) 3,0
Max. sebesség (km/óra) 200
Max. teljesítmény (kW) 400
Max. nyomaték (Nm) 700

Related posts