Dakar: Al-Attiyah levadászta a két Minit

A háromszoros Dakar-győztes szakaszt nyert, az összetettben pedig felzárkózott az új éllovas Peterhansel és Sainz mögé. A motorosok között a Hondák dominálták a második napot a homokdűnék között.

A szaúdi homoksivatagban, a Bisha és Wadi Ad-Dawasir közti szakasszal folytatódott a Dakar Rali, amelynek első napján Carlos Sainz volt leggyorsabb a Minivel. A második felvonásban csapattársa, Stephane Peterhansel jobban kezdett nála, végül azonban a toyotás Nasser Al-Attiyah levadászta mindkét Minit, és két perccel Peterhansel, valamint kilenccel Sainz előtt zárt az első helyen. Az összetettet azonban nem ő vezeti, hanem Peterhansel állt az élre a spanyol címvédőt megelőzve, a katari a tizedikről a harmadik pozícióba lépett előre. Tegnapi defektjei után sokat javított Sebastien Loeb, aki hatodik helyen zárta a szakaszt, az összetettben pedig hetedik pozícióba zárkózott fel az új projekttel, a BRX-szel.

Vasárnap még eltévedt a Honda motoros párosa, Joan Barreda és Ricky Brabec, a hétfői 457 kilométeres, dűnés szakaszon viszont nem hibáztak, első és második helyen zárták a napot, valamint az összetettben is feljöttek az első két pozícióba a kategóriában. A hétfőt még éllovasként kezdő KTM-es Toby Price épp ellenkezőleg, fél órát bukott, ezzel a kétszeres győztes a 16. helyre esett vissza. Csapattársa, Matthias Walkner műszaki hiba miatt még több időt, két órát veszített, hasonló okból kifolyólag pedig egy nagyobb név, Andrew Short már most feladta a versenyt, helikopterrel szállították el a helyszínről.

A quadok közt Pablo Copetti gyűjtötte be a szakaszsikert, ezzel az összetettben a harmadik helyre lépett fel Alexandre Giraud és Giovanni Enrico mögé. A kamionok között természetesen egy Kamaz áll az élen, Dmitrij Szotnyikovék egységének sikerült a duplázás, egyedüliként az öt kategóriában.

A magyarok közül a cikk írásakor az erdélyi Gyenes Emánuel ért célba, aki 35. helyen végzett a motorosok között. Még teljesíti a szakaszt a kétkerekűek között Saghmeister Gábor, az autósoknál Szalay Balázs, a kamionok között pedig Fazekas Károly – egy korábbi mérőponton 14. helyen is állt –, valamint Darázsi Zsolt.

Az állás a 2. szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 7:17:18, 2. Carlos Sainz (Mini) +6:37, 3. Nasser Al-Attiyah (Toyota) +9:14, 4. Mathieu Serradori (SRT) +14:21, 5. Jakub Przygonski +24:27.

Motorosok: 1. Joan Barreda Bort (Honda) 8:15:38, 2. Ricky Brabec (Honda) +6:23, 3. Ross Branch (Yamaha) +6:37, 4. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +7:16, 5. Xavier De Soultrait (Husqvarna) +8:25, … 32. Gyenes Emánuel (KTM) +1:09:42.

Related posts