Dakar: Al-Attiyah újra nyert, Sainz eltévedt, meglepő motoros éllovas

Még mindig Peterhansel vezet az autós mezőnyben Szaúd-Arábiában, de előnye öt percre olvadt Al-Attiyah-hoz képest. A motorok között újra teljes a kavarodás, Gyenes Emánuel is időveszteséget szedett össze, így már nem ő vezeti a szervizcsapat nélküli kategóriát.

Három versenyző kezdett kiemelkedni a többiek közül a Dakar autós divíziójában az első két napon, a verseny három veteránja: az első szakaszt megnyerő Carlos Sainz, a másodikat behúzó Nasser Al-Attiyah, valamint Stephane Peterhansel, aki vezette az összetettet hétfőn a Wadi Ad-Dawasir-i célban.

A városból kiinduló és ugyanide visszatérő 403 kilométeres keddi körszakaszon lemorzsolódott egyikük: Sainz navigációs hiba miatt fél órát veszített. A második mérőponton leggyorsabb Yazeed Al-Rajhi hasonlóan járt, kétszer megállt, ezért háromnegyed órát bukott, ők ketten voltak a nap legnagyobb vesztesei.

Al-Attiyah viszont a negyedik mérőponttól (183. kilométer) fogva végig a leggyorsabb volt, a toyotás így a második után a harmadik szakaszt is megnyerte. Egy kevésbé ismert név, Henk Lategan – a katari csapattársa a Gazoo Racingnél – lett a második. A 13-szoros nyertes Peterhansel harmadik időt teljesített, de az összetett vezetését továbbra is megőrizte Al-Attiyah előtt. Sainz a negyedik helyre csúszott vissza az értékelésben, a Century autóját vezető Mathieu Serradori mögé.

A motoros mezőnyben kedden is folytatódott a libikókázás: a hétfőn taroló két Honda, Ricky Brabec és Joan Barreda Bort a mezőny éléről fokozatosan csúsztak hátra, és mindössze a 25. és 30. helyen végeztek, míg a KTM-es Toby Price másodszor napot nyert, egy perccel Kevin Benavides és két és féllel Matthias Walkner előtt. Az élmenők hullámzó teljesítményének köszönhetően egy meglepő név bukkant fel az első helyen, Skyler Howes, aki a napot csak nyolcadikként kezdte meg és kedden is negyedik lett hat perc lemaradással. A gyári támogatás nélkül versenyző amerikai mögött Benavides áll az összetett második helyén, Price a negyedik két percnél kisebb hátránnyal, Barreda nyolcadik, Brabec 13. helyre esett vissza.

A motoros kategória erdélyi magyar indulója, Gyenes Emánuel az eddigieknél lassabb napot zárt az 50. hellyel: ezzel visszaesett a kétkerekűek 37. pozíciójába, és az Original by Mogul (szervizcsapat nélküli) kategória vezetését is elvesztette, több mint fél óra lemaradást szedett össze és hatodiknak csúszott vissza.

Nicolas Cavigliasso, a 2019-es nyertes első idei szakaszgyőzelmét szerezte a quadok között Giovanni Enrico előtt, aki átvette az összetett vezetését Alexandre Giraud-tól. A kamionok és Lightweight Vehicle kategória egyelőre messze jár a céltól.

Frissítve: Szalay Balázsék korábbi 12 órás büntetésükből kifolyólag továbbra is a mezőny végén, az 50. helyen találhatók – kedden 40. időt autóztak. A kamionok mezőnyében Fazekas Károlyék a 14. helyre léptek előre, a motoros Saghmeister Gábor pedig a 81. pozícióban áll.

Az állás a 3. szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 10:39:02, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) +5:09, 3. Mathieu Serradori (SRT) +26:21, 4. Carlos Sainz (Mini) +33:34, 5. Jakub Przygonski (Toyota) +44:22.

Motorosok: 1. Skyler Howes (KTM) 12:04:48, 2. Kevin Benavides (Honda) +0:33, 3. Xavier De Soultrait (Husqvarna) +1:28, 4. Toby Price (KTM) +1:52, 5. Sam Sunderland (KTM) +5:27, … 37. Gyenes Emánuel (KTM) +1:57:02.

Related posts