Puskádiéknak nem volt szerencséjük a Velenje Ralin

szerző: Csökő Zoltán

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa, Puskádi János és Gódor Barna Szlovéniában egyértelmű célért szállt harcba az elmúlt hétvégén a Velenje Rally-n. A kitűzött feladat újra egy dobogós helyezés megszerzése volt, de a verseny második napján elszenvedett defektsorozat szertefoszlatta a reményeket – áll az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY hírlevelében.

A Puskádi – Gódor páros legutóbb néhány hete Szlovéniában az ottani nyílt bajnokság értékelésében a harmadik helyen végzett. A mostani Velenje Rallyn nem is volt más cél, mint a kiváló kezdést követően tovább erősíteni az év végi dobogóra esélyes pozíciót.

A verseny első napján sikerült is megfelelő ritmust találni és a technikás pályákon, végre száraz körülmények között, igazán élvezetes autózásban volt részük Janiéknak. Az R5-ös Fabia is hibátlanul tette a dolgát, így pici hátránnyal ugyan, de újra dobogós helyezés reményében készülhettek a második napra.

Néhány kivételtől eltekintve jellemzően nem szokás a szlovén versenyeken a kanyarok belső ívének „legumizása”, így a futam folyamán a gyorsasági szakaszok levágható kanyarjaiban egyre több murva felhordás keletkezett. Ilyenkor az ideális ív folyamatosan „lejjebb költözik”, egyre inkább le kell vágni a kanyarokat, hogy legalább a külső, támasztó kerekek többé-kevésbé tiszta nyomban haladhassanak.

Ilyen körülmények között sajnos „benne van a pakliban”, hogy egyszer csak annyira le kell vágni egy-egy kanyart, hogy néhány fűben megbúvó nagyobb kő vagy gödör végzetes ütést mér a belső íven guruló kerekekre, ami azonnal defektet okozhat. Az ideális nyomba került kisebb kövek ugyanúgy végzetesek lehetnek, és bár nem ütnek nagyot a kerékre, mégis megsérülhet az abroncsok oldala.

Sajnos ennek a jelenségnek esett áldozatul a Velenje Rally második napján a Puskádi – Gódor páros, ráadásul nem is egyszer, hanem három alkalommal. Jani mindig is felvállalja, ha hibázik, de ezekben az esetekben egyszer sem volt semmilyen előjele a gumidefekteknek.

Mind a háromszor lassú defektet sikerült szerezni, azaz nem volt egy nagyobb ütés, egy kiálló éles kő, amit eltaláltak volna, hanem a rengeteg felhordás miatt a nyomban előforduló hordalék okozhatta a gumik sérülését. Három szakaszon is úgy értek célba, hogy a defektes kerékről szinte teljesen lefoszlott a gumi és ezzel a hátrány több percre nőtt az élmezőnnyel szemben.

Ennek köszönhetően a szlovén nyílt bajnokság hatodik helyén fejezte be a Velenje Rally-t a Puskádi – Gódor páros, amivel azért néhány pontot mégis csak sikerült szerezni az éves értékelésben. Jól fog ez még jönni a végelszámoláskor.

A következő megmérettetés két hét múlva Zágráb környékén a tradicionális INA-Delta Rally. A nagy múltú verseny ezúttal horvát-szlovén közös futam lesz, nemzetközi mezőnnyel és a szokásos szépszámú magyar indulóval.

Related posts