Kisajátította a dobogót Portugáliában a Toyota, betlizett a Hyundai

Parádésan alakult a Toyota pénteki napja Portugáliában, hiszen a japán-finn csapat pilótái gyakorlatilag csak egymással versenyeztek az első hét gyorsasági szakasz folyamán – végül a világbajnok esélyes Ott Tanak zárt az élen annak ellenére, hogy a többiekhez képest ő takarította leginkább a pályát. Az észt pilóta főleg az első körben villogott, de délután sem ingott meg, úgyhogy 17 másodperces előnyben van az egyszer lefulladó Jari-Matti Latvalával szemben és 22 másodperc a fórja a durva részeken lassabbnak tűnő, egyébként egy lassú defektet is begyűjtő Kris Meeke előtt.

Őket követi minimális különbséggel a vb-győzelemért Tanakkal harcban lévő Thierry Neuville és Sebastien Ogier. A belga pilóta reggel lefulladt, ezt próbálta meg kozmetikázni a nap folyamán és valamelyest feljebb is tudott jönni, sőt, még a Toyotákra is veszélyes lehet, míg Ogier abszolút elégedett az eddigiekkel, hiszen elsőként, pályatakarítóként látótávolságon belül tudott maradni a Citroennel – délután már tartotta Tanak tempóját, igaz, Neuville valamivel gyorsabbnak bizonyult nála.

A Hyundai ezzel együtt keserű szájízzel térhet nyugovóra, mert Dani Sordo konkrétan a győzelemért harcolt a futam elején, de valami probléma adódott az i20 WRC üzemanyag-rendszerével, emiatt rengeteg időt vesztett és már csak a power stage-pontokban bízhat – ráadásul ugyanezen a szakaszon ugyanígy járt a csapat másik versenyzője, a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb is, úgyhogy a két Hyundai egyszerre esett ki az érdemi versenyből.

Az M-Sportnál is voltak gondok, Elfyn Evansnek a gázpedállal akadt problémája, a szerelés miatt négy percet veszített, Teemu Suninen pedig hiába volt nagyon gyors, a Fiesta elvesztette a fékjeit a hatodik szakaszon, így visszaesett a hatodik pozícióba.

A futam állása ezen a linken megtekinthető!

fotó: Szabó Attila

Related posts