WRC: Feltartás és időjóváírás után Evans az élen

Izgalmasan alakult a Korzika Rali első versenynapja, hiszen már a nyitó szakaszon is rengeteg dolog történt. Sebastien Loeb a felfüggesztés eltörése miatt azonnal két percet veszített, Kris Meeke defektet kapott, Sebastien Ogier megforgott és többen is tehenekkel találkoztak, úgyhogy volt miről beszélni a legnagyobbak között is. Loeb versenyének érdemi része itt természetesen véget ért, de a többi Hyundai sem volt az igazi, az aszfaltspecialista Dani Sordo elégedetlen volt az autóval az egész nap folyamán, szerinte egyszerűen lassú és Loeb szavai mögött is hasonlót sejthetünk – Thierry Neuville nyomta, ami a csövön kifért, ő ott is van az első helyért zajló csatában.

A tempót tekintve a Toyota nagyon biztató, Tanak és Meeke egymással harcoltak az első szakaszokon, de a brit a reggeli defektje után az utolsó gyorsaságin is megütötte a kereket, ez pedig az ő álmainak is véget vetett, több mint két percet vesztett – mivel Jari-Matti Latvala kereket is cserélt szakasz közben egy defekt miatt, így a Toyotánál hirtelen csak Tanak maradt “állva” az abszolútban.

Meeke ráadásul egyébként is felkavarta az állóvizet, ugyanis az utolsó szakaszon nem vette észre, hogy Elfyn Evans utolérte és nem állt félre az M-Sport britje elől, akit így nagyjából tíz másodpercre feltartott – a célban aztán elnézést kért ezért és elmondta, hogy nem számított még rá, azt hitte, hogy három perccel később rajtol. Evans kijelentette, hogy Meeke biztosan nem szándékosan tette ezt és reméli, hogy mindenki helyesen értékeli a történteket.

És hogy miért merült fel a szándékosság? Mert Evans parádés első napot produkált és a Fiesta WRC-vel az első helyért áll harcban, sőt, mivel a versenybírák valóban látták és értékelték a Meeke-esetet, így módosították az utolsó idejét (Tanakét kapta meg a sajátja helyett) – ennek köszönhetően meg is tartotta első helyét, ő várhatja az élről a második napot. Előnye 4,5 másodperc az egyelőre hibátlan Tanak, illetve 9,8 másodperc a szintén hibátlan Neuville előtt, majd jön a panaszkodó Sordo, a várakozáson felül teljesítő Teemu Suninen és a Citroenre panaszkodó Sebastien Ogier: a világbajnok szerint a C3 egyszerűen nem akar fordulni, nagyon rossz vele menni és emiatt lassú, a megforgása nélkül sem lenne előrébb az ötödik helynél.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

 

Related posts