Neuville komoly hátrányban, Ogier az élen a Montén

Mindössze két szakaszt kellett várni arra, hogy alaposan felforgassa az élet a WRC mezőnyét: rengeteg hiba, kicsúszás, hóban elakadás tarkította a nyitó napot.

Csütörtök este két gyorsaságival megkezdődött a 2018-as WRC-szezon első futama, a Monte-Carlo Rali és a két éjszakai szakasz rögtön szedett is áldozatokat. A jégen többen is hibáztak, a legrosszabbul pedig Thierry Neuville járt, aki lecsúszott az útról és négy percet veszített, miután beragadt a hóba – saját bevallása szerint csak kevés néző volt azon a helyen, ezért telt ennyi időbe, mire visszatették az útra.

Hasonlóan járt, de “csak” másfél percet veszített a másik nagy esélyes, Kris Meeke, akit szintén a hó ejtett fogságba, de ugyanerről számolt be csapattársa, Craig Breen is, akit ugyanúgy a nézők segítettek vissza az útra. A Toyotáknál is voltak gondok, Jari-Matti Latvala kétszer fulladt le és kétszer forgott meg, Ott Tanak is becsúszott a hóba, míg a fordos Elfyn Evans defektet kapott, amit a szakaszon kellett kicserélnie.

A gyorsaságit végül egy megpördülés ellenére a címvédő Sebastien Ogier nyerte Andreas Mikkelsen és Esapekka Lappi előtt, majd a második, már “egyszerűbb” szakaszon is ő bizonyult a leggyorsabbnak, így összességében 17,3 másodperces előnyt autózott ki Mikkelsennel szemben, a harmadik helyre pedig felkapaszkodott Dani Sordo a Hyundai másik autójával. Érdekesség, hogy Breen azért veszített további időt a második szakaszon, mert etapon nem volt idő megfelelő nyomást vinni az abroncsokba…

A WRC2 mezőnyét Eric Camilli vezeti, aki ezzel az abszolút tizedik helyet foglalja el, de itt sincsenek még óriási különbségek – Kopeczky 19 másodperces hátránnyal követi a franciát, de Sarrazzin, Veiby, Suninen és Rovanpera is látótávolságon belül van.

A bemelegítő nap tehát alaposan ráijesztett a mezőnyre és jól kiszúrt Neuville-lel, de rettenetesen hosszú még a futam: pénteken hat, összesen még tizenöt gyorsasági vár a résztvevőkre.

A Monte-Carlo Rali állása az első nap után:

1. Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport Ford WRT Ford 38m09.8s

2. Andreas Mikkelsen, A.Jager Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 17.3s

3. Dani Sordo, C.del Barrio Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 25.6s

4. Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 37.4s

5. Ott Tanak, M.Jarveoja Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 42.4s

6. Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 52.3s

7. Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 55.4s

8. Bryan Bouffier, X.Panseri M-Sport Ford WRT Ford 1m51.0s

9. Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 2m12.7s

10. Eric Camilli, B.Veillas M-Sport Ford WRT Ford 2m42.2s

fotó: Hyundai Motorsport

Related posts