WRC: Rovanpera nyert, Toyota 1-2 a Szafari Ralin

Igazi káoszfutamot hozott a WRC kenyai fordulója, a Szafari Rali, egyedül a világbajnok maradt ki a bajból, így sima győzelmet aratott Afrikában.

A várakozásoknak megfelelő túlélőversenyt hozott a WRC idei harmadik futama, a kenyai Szafari Rali: a 370 kilométeres versenytáv durva pályákon, igazi speciális körülmények között zajlott, és pontosan olyan kihívásokat tartogatott a mezőnynek, mint ahogy arra számítani lehetett.

Ennek megfelelően az szerzett sok pontot, aki szerencsésen jött ki a káoszból: egyedül a vb-címvédő Kalle Rovanperát kerülte el a balszerencse, a finn pilóta mindent megúszott, minden hibát, defektet, sziklát el tudott kerülni, és az autója is bírta a megpróbáltatásokat, így szinte eseménytelen autózással, kétperces előnnyel nyerte meg a versenyt. Az idén másodszor rajthoz álló világbajnok először tudott nyerni 2024-ben.

A Toyota pedig teljes sikert ünnepelhetett a végeredményt illetően: a második helyre a szintén szerencsésnek bizonyuló Takamoto Katsuta jött be a másik Yarisszal, így kettős győzelmet ünnepelhetett Jari-Matti Latvala csapata.

A Hyundai viszont betlizett: mindhárom autó megadta magát a futam különböző pontjain, végül a vb-éllovas Thierry Neuville-nek volt annyi szerencséje, hogy elektromos üzemmódban gurulva el tudott vergődni a szombati célig, így be tudta húzni az ötödik helyért járó pontokat, de Ott Tanak és Esapekka Lappi kiesett, ők csak szuperralival térhettek vissza.

A Ford részéről ezúttal is stabil, megbízható teljesítményt nyújtott Adrien Fourmaux, aki szombaton a harmadik helyért járó 13 pontot vágta zsebre, és Svédország után ezúttal is ott volt az abszolút dobogón.

A vasárnapi pluszpontokkal aztán javított a Hyundai, Tanak az első komolyabb napját összerakva megnyerte a “sprintet” és bezsebelt hét extra pontot, míg Neuville a power stage-et húzta be, így a belga a sajátos pontrendszernek köszönhetően egyetlen egység híján a futam legeredményesebb pilótája lett annak ellenére, hogy mindössze az ötödik helyen ért be. Ő és Tanak 11-11 pontot mentett vasárnap, így nagyon kiegyenlített egységekkel távozott a hétvégéről mindenki.

A WRC2-ben rendkívül szegényes mezőny állt most rajthoz, végül a betegen versenyző, a szezonját most elindító Gus Greensmith szerezte meg a 25 pontot és a győzelmet, megelőzve a Svédországban nyerő Oliver Solberget.

A Szafari Rali végeredménye:

1. Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen Toyota
2. Takamoto Katsuta, Aaron Johnston Toyota +1:37,8
3. Adrien Fourmaux, Alexandre Coria Ford +2:25,1
4. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota +4:20,2
5. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe Hyundai +10:17,5

A futam során megszerzett pontok:

1. Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen Toyota 20
2. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe Hyundai 19
3. Takamoto Katsuta, Aaron Johnston Toyota 18
4. Adrien Fourmaux, Alexandre Coria Ford 17
5. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota 16

A pontverseny állása a futam után:

1. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe Hyundai 67
2. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota 61
3. Adrien Fourmaux, Alexandre Coria Ford 46
4. Ott Tanak, Martin Jarveoja Hyundai 33
5. Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen Toyota 31

Related posts