WRC: Evans nyert Portugáliában, a két Toyota meglógott a tabellán

Az utolsó napra már csak az volt a kérdés a Portugál Ralin, hogy Dani Sordo meg tudja-e fogni az első helyen álló Elfyn Evanst és hogy képes-e ledolgozni a tízmásodperces hátrányát, miután pénteken Thierry Neuville, szombaton pedig az élen álló Ott Tanak hibázott és ütötte meg a Hyundaija jobb hátsóját – mindketten kiestek, pedig Tanak magabiztosan vezetett és félig már a kezében volt a győzelem. Andrea Adamo, a Hyundai csapatfőnöke a szombati nap végén meglehetősen határozottan meg is kérte Sordót arra, hogy támadjon a győzelemért, ha eldobja, hát eldobja, ennek a futamnak már úgyis mindegy…

De tudta ezt Evans is, aki az év eddigi részében szorgosan gyűjtögette a pontokat, ezúttal viszont végig ő volt a leggyorsabb Toyota-pilóta és a Hyundaiok hibái miatt esélye nyílt a győzelemre: a vasárnapi első szakaszon egy abszolút űridőt autózott, rommá verte Sordót és mindenki mást is, innentől pedig nem lehetett kérdés a győzelme. A walesi versenyző nem is hibázott, a hátralévő szakaszokon is gyorsan, de pontosan autózott, így megszerezte szezonbeli első sikerét.

Sordo lett a második, a világbajnoki címvédő Sebastien Ogier pedig a gyenge hétvégéje ellenére bejött a másik Toyotával a harmadik helyre, míg a japánok harmadik embere, Takamoto Katsuta pályafutása legjobb eredményét szállítva negyedik lett.

A power stage-en végül Tanak, Neuville és a korábban műszaki hibával kiálló Kalle Rovanpera is megpróbált javítani, ez pedig végül Tanaknak sikerült legjobban, aki a nullázását a pluszpontokat érő szakasz megnyerésével és így öt extra egység begyűjtésével kompenzálta, míg Neuville a második helyéért négy pontot kapott. Mivel Ogier ezen az utolsó szakaszon gyorsabb volt Evansnél, így ennyivel, plusz két ponttal vezeti a világbajnokságot a következő fordulót megelőzően csapattársa előtt – a tavalyi szezonhoz hasonlóan a többiek már kezdenek leszakadni ezekkel a hibákkal.

Végeredmény (részletes eredmények itt találhatók):

1. Evans
2. Sordo +28,3
3. Ogier +1:23,6
4. Katsuta +2:28,4
5. Greensmith +4:52,7

A tabella állása:

Related posts