WRC: Tanak megnyerte az Arctic Ralit, Rovanpera bejött másodiknak

Két gyorsasági várt vasárnap a WRC mezőnyére, a bajnokság második futamának otthont adó Lappföldön egy szakaszt kellett kétszer teljesíteni – másodjára már a plusz pontokat jelentő power stage-ként. A futamgyőzelem sorsa Ott Tanak kezében volt, a Hyundai észt klasszisa parádésan autózott pénteken és szombaton is, így magabiztos előnyt épített ki, a második helyért viszont két másodpercen belüli küzdelmet folytatott Kalle Rovanpera és Thierry Neuville, a negyedik pozícióért pedig Craig Breen próbálta “visszafogni” Elfyn Evanst.

Evans nagyon felszívta magát és megnyerte az első szakaszt, Neuville és Rovanpera egált autózott, míg Tanak már nem kockáztatott, óvatosan közlekedett és készült a power stage-re. A címvédő Sebastien Ogier a szombat esti hibája miatt abszolútban már nem szerezhetett pontot, csak a power stage maradt neki kármentésként, de rossz rajtpozíciója miatt ez is elég nehéz feladatnak tűnt számára – mindenki nagyon készült erre az utolsó bő húsz kilométerre…

A futam egyik kellemes meglepetése, az élete első WRC-s futamát teljesítő Oliver Solberg lett a power stage nagy vesztese: az elképesztően látványosan autózó 19 éves fiatal parádésan autózott a szakaszon, de több helyen is túlerőltette a tempós kanyarokat, egyszer pedig be is forgatta a hófal a szakasz vége felé – 15-20 másodpercet eldobott ezzel a hibával, így pedig 1,2 másodperccel becsúszott összesítésben Takamoto Katsuta mögé a hetedik helyre.

Breen összeszedte magát erre a szakaszra, az egész hétvége során itt ment a legpontosabban, legstabilabban, úgyhogy megőrizte a negyedik helyét és kulcsfontosságú pontokat vett el csapata riválisaitól, a Toyota pilótáitól, így teljesítette az elvárásokat. Nagy eredmény ez azok után, hogy a reggeli 15 perces szervizben kiderült, hogy sebességváltót kell neki cserélni…

Az ír versenyző végül csapattársátóll Neuville-től is vett el pontot, mert a power stage-en egyetlen tizedmásodperccel (!) legyőzte – a belga pilóta egyébként végül nem tudta behúzni a második helyet, Kalle Rovanpera megőrizte minimális, kétmásodperces előnyét, így élete legjobb WRC-s eredményét szállította. Sokan győzelmet vártak tőle a számára ismerős körülmények között, de azt elvette tőle az ellenállhatatlan Tanak – ezzel együtt ő lett a legjobb toyotás, méghozzá messze, a Montén elért negyedik helye után egy ezüstéremmel gazdagodott.

Sőt, a power stage megnyeréséért járó öt plusz pontot is ő húzta be: Tanak már nem kockáztatott, a 2019-es világbajnok beosztotta kényelmes előnyét, többre értékelte a biztos győzelmet, mint a nagy rizikóval behúztható egy-két plusz egységet, így ott már nem sietett. Ogier végül ötödik lett az utolsó gyorsaságin, ezzel egy pontot szerzett, Tanak pedig ezzel a győzelemmel így is visszajött a meccsbe a nulla pontos Monte után, ahogy a Hyundai is parádés teljesítménnyel javította azt a fiaskót – folytatás áprilisban, Horvátországban!

Az eredmények itt megtekinthetők!

fotó: Ott Tanak Facebook

Related posts