Top(p)csapattá nőttek: Világsztár nyert Eb-futamot a magyar csapat színeiben

A koronavírus természetesen a raliautókat üzemeltető csapatokra is nagyon komoly terhet rótt 2020-ban, azonban ha volt egy olyan istálló is, amely inkább előre menekült ebből a helyzetből, az a szentlőrinci Topp-Cars Rally Team.

Topp Zoltán már hosszú évtizedek óta dolgozik a ralisportban, rengeteg bajnok pilóta mellett tevékenykedett és nagyon régóta egyengeti már saját csapata, a Topp-Cars Rally Team útját is. Az elmúlt években viszont sikerült szintet lépniük: sorra érkeztek a csapathoz az R5-ös Skoda Fabiák, folyamatosan bővült a flotta és nemzetközileg is ismert, elismert gárdává nőtték ki magukat. Az utóbbi esztendőkben külföldön többször is sikerült bajnoki címet szerezniük, 2020-ban pedig a magyar bajnoki aranyérmet is megcélozták Velenczei Ádámmal.

A koronavírus aztán mindent átírt, Toppék viszont nem pánikoltak be, hanem előre menekültek a helyzetből: további autók érkeztek, szervizkamiont vettek és tudatosan készültek arra, hogy ha újra kinyit a világ, akkor minden igényt ki tudjanak elégíteni. Így voltak képesek arra, amit június óta véghez vittek: többször is előfordult, hogy a csapatnak egy hétvégén két különböző országban is ki kellett szolgálnia egy-egy, vagy akár több versenyzőt, méghozzá természetesen a legmagasabb szinten és júniustól decemberig alig-alig akadt olyan hétvége, amikor nem vállaltak szerepet valahol.

Végül bajnokok lettek Csehországban és Szlovákiában, másodikak Lengyelországban és Észtországban, dobogót szereztek világbajnoki futamon, közben pedig könyvünk leadásakor még harcban vannak a magyar bajnoki címért is. A rengeteg (sikeres) külföldi szereplés mellett a magyar bajnoki futamokon is „nekik volt a legnagyobb sátruk”, vagyis ők foglalták el a legnagyobb helyet a szervizparkban, mert rendre legalább két-három R5-ös Fabiát adtak a mezőnynek.

A novemberi Rally Hungaryn aztán feltették a pontot az i-re: az azóta már gyári WRC-pilótaként versenyző Kalle Rovanpera után egy korábbi többszörös világbajnoki futamgyőztest és többszörös világbajnoki bronzérmest, Andreas Mikkelsent állítottak csatasorba. A norvég klasszis a Topp-Cars vadonatúj, frissen megérkezett Skodájával pedig be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, magabiztos autózással megnyerte az Európa-bajnoki futamot, így csúcsra juttatta a csapatot. „Az embernek vannak álmai, amikor elindít egy csapatot, az egyik ilyen például az volt, hogy nyerjünk Európa-bajnoki futamot. Ez az álmunk most teljesült.” – mondta erről mosolyogva az érthetően elégedett Topp Zoltán.

A csapatnál alapvetően tizenkét ember dolgozik a Pécshez közeli Szentlőrincen lévő műhelyben, de még ugyanennyien várnak bevetésre, ha a személyzetet meg kell osztani, mert egyszerre több helyen kell feladatot teljesíteni. A Skoda gyárral már olyan a kapcsolatuk, hogy a pandémia idején sem jelenthetett gondot a cseheknek az, hogy mindig időben megérkezzenek az alkatrészek, vagy bármi, amit a csapat kért. Az ERC-győzelem egy újabb lépés volt a jó irányba, még nagyobb elismerést kaptak és újabb lendületet a jövőre nézve.

„Andreasszal úgy váltunk el, hogy még találkozunk, dolgozunk együtt. Azt hiszem, hogy ebből érthető, hogy mennyire volt elégedett” – tette még hozzá Mikkelsennel kapcsolatban Topp. Egy dologban biztosak lehetünk: a Topp-Carsszal jövőre is számolni kell, méghozzá nem csak Magyarországon, hanem szinte minden környező országban.

Related posts