Domináns győzelem: Három perc feletti előnnyel nyertek Portugáliában Érdiék

Az időjárás miatt nem volt könnyű a portugál ERC-futam az Érdi Rally Team számára, de a tempót tekintve nem lehetett kérdés – egyértelműen a mezőny fölé nőttek a kategóriájukban és tükörsima győzelemmel zárták a hétvégét.
A Liepaja Ralin aratott győzelem után Portugáliában is a maximális pontszámot célozta meg az ERC2-ben ifj. Érdi Tibor, akinek tizenegy év után ismét Csökő Zoltán diktálta az itinert az EVO X-es Mitsubishiben. A feladatot a változékony időjárás nehezítette: hol esett az eső, hol száradt a pálya, sosem volt egyértelmű a gumiválasztás.
„A futam előtti tesztünk száraz körülmények között zajlott, majd a shakedownon már vizes, felszáradó pálya fogadott minket. Kicsit módosítottunk emiatt a beállításokon, és alapvetően esőre készültünk – végül aztán igazi oroszruletté vált a futam, mert nagyjából félóránként eredt el az eső, majd kezdett el felszáradni a pálya” – mesélte lapunknak ifj. Érdi Tibor.
„Nekem már bevált taktikám, hogy rögtön az első kört nagyon megnyomom, ez most is így történt, és már a második szakaszon több mint húsz másodperccel nyertük a kategóriánkat, innentől sikerült meglépnünk és végig irányítani a versenyt. Az első nap végére már majdnem két perccel vezettünk, de az időjárást vasárnap is nehéz volt kiszámítani, így továbbra sem volt könnyű dolgunk. Végül csak az utolsó körben rontottuk el kicsit a gumizást, ott eleredt az eső, nekünk pedig kopott intermediate abroncsok voltak fent hátul, ez így eléggé csúszott, de megoldottuk ezt is. Ezt leszámítva mindig sikerült jól választani a megérzésem alapján, többször is cseréltünk gumit két szakasz előtt, jól alakult – nem is tudom, hogy mikor volt utoljára ennyire hibamentes futamunk, amikor ilyen különbséggel nyertünk és nem volt semmi gondunk. Egyszerű azért nem volt, de persze otthon ebből sokan csak annyit láttak, hogy nyertünk három perccel…” – magyarázta a pilóta.
Érdiék eddig kettőből két versenyt nyertek az ERC2-ben, így a munka felét elvégezték már – négy versenyt értékelnek ebben a kategóriában, így az a cél, hogy négyet tudjanak nyerni. Ezt tartják szem előtt a soron következő futamon is, ami éppen a Rally Hungary lesz Nyíregyháza környékén.
„Tavaly nem sikerült jól az a futam, előtte igen, de most egy kicsit úgy érzem, hogy talán jobb lenne nem Magyarországon versenyezni – félreértés ne essék, jó ott menni, jó is lesz hazai környezetben versenyezni, de megint lesz rajtam egyféle nyomás, hogy nyerni kell. Persze szeretnénk is nyerni, ez a cél” – árulta el Érdi.
„Csökő Zolinak köszönöm a munkáját, szenzációs volt – tizenegy év után ült be mellém ismét, de olyan volt, mintha most szállt volna ki, egyáltalán nem kellett egymást megszokni” – tette hozzá.

Related posts