Szilveszter Rallye a számok nyelvén

szerző: B. Molnár László

Úgy tűnik, az eddigi legemlékezetesebb viadalt rendezik meg december 27-e és 29-e között a Hungaroringen. Összesen 193 páros hajt majd végig a kijelölt hat szakaszokon, a mezőnyben 12 darab R5-ös autó, valamint 40 hölgy is ott lesz a rajtnál. Az idei verseny távja összesen 53,1 kilométer, melyből mindössze két vasárnapi szakasz érint külső területet.

A 21. alkalommal megrendezendő évbúcsúztatóra a hagyományoknak megfelelően a Hungaroringen kerül sor, mégpedig december 27-től 29-ig. Abban már most egészen biztos lehet mindenki, hogy a 2019-es verseny alaposan szintet lép. Egyrészt most fordul elő először a viadal történetében, hogy egy regnáló világbajnok – Kalle Rovanperä (WRC2 Pro) egy Skoda Fabia R5-össel – és a szintén regnáló abszolút magyar bajnok – Vincze Ferenc egy VW Polo GTI R5-össel – is ott lesz a 193 párost felvonultató mezőnyben. A verseny ráadásul idén kandidál az Alpok-Adria Rally Cup nemzetközi sorozatba, míg 2020-ban már az AARC zárófutama lesz. Jövőre négy országban rendeznek futamokat a nemzetközi sorozatban, és a hagyományosan december 27-29-e között rendezendő Szilveszter Rallye lesz a sorozat utolsó, 8. futama.

A 2019-es Szilveszter Rallye-n kilenc országból érkeznek versenyzők: Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Svájc, Lengyelország, Németország, Finnország és Anglia képviselteti magát a viadalon. Összesen 193 autó áll rajthoz, ebből hat az előfutók száma, és összesen 13, valamint a sprintversenyben két kategóriában avatnak győztest. Az indulók között 40 hölgy is megtalálható, akik közül egy sofőrként, míg 39-en navigátorként próbálnak szerencsét. A színvonal garantált, és a mezőnyben ott lesz 12 darab R5-ös autó is – 8 Skoda Fabia és 1-1 Ford Fiesta, Citroen C3, Hyundai i20, VW Polo GTI –, és a licences versenyzők összesen 23-an indulnak a H10-es kategóriában.

Természetesen idén is a Ladák a legnépszerűbbek, a közkedvelt márkából összesen 57 darabot láthatunk majd a Hungaroringen száguldani, míg BMW-ből 25, míg a Mitsubishiből 20 autó nevezett, de ott lesz az indulók között egy Trabant 601-es is. A nézők idén is csak belépőjegy megvásárlásával juthatnak el a viadal belső és külső helyszíneire: a Hungaroringen található értékesítési pontokon vásárolja meg mindenki a 2500 forintba kerülő belépőjét, míg a 12 éven aluliak ingyen tekinthetik meg a versenyt, melynek idei össztávja 53,1 kilométer lesz. A verseny egyik főszervezője bízik abban, hogy az időjárás is kegyeibe fogadja a rendezvényt.

„Az már biztos, hogy emlékezetes lesz az idei Szilveszter Rallye, hiszen ilyen erősségű mezőny még sosem rajtolt el ezen a viadalon. A meteorológiai előrejelzéseket egyelőre nem nézegetem, de bízom abban, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk. Aki kilátogat a mogyoródi pályához, az a belépőjegye mellé, amellyel a teljes szervízpark is látogatható, egy autogram kártyát is kap, melyen Kalle Rovanperä fotója is látható” – árulta el Füredi András.

A viadal december 27-én, pénteken pályabejárással és gépátvétellel kezdődik, majd a Hungaroring közvetlen környékén rendezik meg a hivatalos tesztet, majd 28-án, szombaton délelőtt tízkor rajtolhat el az első autó, míg vasárnap kilenckor veszi kezdetét az első szakasz. Továbbra is lesz rádiós és internetes élő közvetítés, a Rallye Rádió a Hungaroringen és környékén a 92.4 MHz frekvencián fog élő adást sugározni a verseny teljes ideje alatt. Az adás elérhető a rallyeradio.com oldalon akár okos telefonon is. Mindkét napon lesz livestream is több kamerával, élő
riportokkal, eredményekkel, ami a https://www.facebook.com/rallyeradio/ – illetve a Rallye Rádió YouTube csatornáján is követhető.

Ahogy azt már az elmúlt években megszokhatták a szurkolók, a közszolgálati televízió – amely ezúttal egy versenyzővel is érdekelt lesz B. Németh Péter (Korda Racing) személyében – idén is beszámol valamennyi napról az m1 csatornán, illetve naponta több alkalommal élőben jelentkeznek majd a legfrissebb hírekkel a Hungaroringről. Az online és a nyomtatott sajtó is bőven beszámol majd az eseményről, hiszen nyolc országból 141 sajtóakkreditációs kérelem érkezett a szervezőkhöz, és szintén történelminek számít, hogy egy újságíró és egy fotós Kanadából érkezik a Hungaroringre.

A 21. Szilveszter Rallye időterve

December 28. szombat

KAPUNYITÁS 8.00
1. gyorsasági szakasz 8,1 km 10:05 (első autó) – Hungaroring belső
2. gyorsasági szakasz 11,1 km 13:01 (első autó) – Hungaroring belső (körgyors)

December 29. vasárnap

KAPUNYITÁS 8.00
3. gyorsasági szakasz 7,3 km 09:08 (első autó) – Hungaroring külső
4. gyorsasági szakasz 8,1 km 09:23 (első autó) – Hungaroring belső
5. gyorsasági szakasz 7,3 km 12:21 (első autó) – Hungaroring külső
6. gyorsasági szakasz 11,1 km 12:36 (első autó) – Hungaroring belső (körgyors)

Related posts