Jön az új R5-ös Hyundai

A Hyundai azt tervezi, hogy a következő két új R5-ös autót is bemutat és felpörgeti ezt a projektet. Az i20 R5 nem lett sikersztori, nem rossz autó, de a Skodákkal, Volkswagenekkel, az új Citroennel és talán a Fordokkal szemben is elmarad – a Hyundai motorsport-igazgatója, Andrea Adamo elismerte, hogy anno talán kicsit kapkodva mutatták be az autót és emiatt nem lett az igazi.

A következő szezon elejére viszont új fejlesztést terveznek, Craig Breen már nagyban teszteli is és a közeljövőben egy húsznapos tesztsorozat során fogják “irányba állítani” az új i20-ast. Adamo szerint az autó első verzióját csak azért dobták ki, mert kellett egy olyan típus, amit el tudnak adni privát csapatoknak (a WRC-t nem lehet), most viszont az a cél, hogy komoly fegyverük legyen ebben a kategóriában – ráadásul az i20 R5 fejlesztését jelentősen befolyásolta az is, hogy a gyártó nagyjából ezzel egyidőben dobta ki az i30 TCR-változatát is.

Ez utóbbi sikeres is lett, látszik, hogy hova helyezték a hangsúlyt, az ígéret viszont most az, hogy az R5-ös raliautóé lesz a főszerep, megsokszorozták az ezen dolgozó emberek számát. Az új i20-as utcai változatán fog alapulni az új R5-ös, amely egy lényegesen jobb motort, egy teljesen áttervezett futóművet és új kormányművet kap majd, a tervek szerint január 1-től már homológok lesznek az alkatrészek és “kitként” megvásárolható lesz a mostani i20-asokhoz is.

Adamo szerint pedig ez csak a kezdet, 2021-re egy még jobb autóval készülnek és az a cél, hogy 2020-tól már legyen gyári csapatuk a WRC2-ben is.

Related posts