Triplázott a Toyota, Tanak nagy előnyben a tabellán

Nem történt meglepetés a Német Rali utolsó versenynapján, a Toyota pilótái ezúttal nem hibáztak, így a japán-finn csapat kisajátította a dobogó három fokát: a vb-pontversenyben vezető Ott Tanak beosztotta tetemes előnyét és nyert, Kris Meeke parádés autózással bejött másodiknak, Jari-Matti Latvala pedig a harmadik pozíciót szerezte meg.

Mögöttük az talán kisebb meglepetésként hatott, hogy Dani Sordót a Hyundai nem állította félre Thierry Neuville elől, így a belga néhány ponttól elesett, bár az tény, hogy a power stage megnyerésével némileg vigasztalódhatott a szombati defektet követően. Nagyon rosszul sikerült a futam a Citroennek, Sebastien Ogier a defektje miatt elbukta a negyedik helyet és végül csak nyolcadikként zárt, Esapekka Lappi pedig hatodik lett.

A Toyota egyébként 1993 után először mondhatja el magáról, hogy egy WRC-futam mindhárom dobogós helyét besöpörte és a rali-vb-n egyébként sem volt erre példa már négy éve, a Volkswagen dominanciája óta.

Ezzel érdekes helyet állt elő, a Németországban sorozatban harmadszor diadalmaskodó Tanak idén ötödször, az utóbbi öt futamból pedig negyedszer győzött, így neki 205 pontja van, a második Neuville-nek 170, a harmadik Ogier-nek pedig mindössze 163 – négy verseny van még hátra, elsőként az a Török Rali következik, amit tavaly szintén Tanak tudott megnyerni. Mivel az észt pilóta gyakorlatilag az összes helyszínen a leggyorsabb volt eddig idén és csak ott nem nyert, ahol valami technikai hiba, vagy defekt hátráltatta, a Toyota pedig Finnország után Németországban is a legjobb autónak bizonyult, nem túlzás kijelenteni, hogy innen már csak elronthatja ezt a szezont – azzal együtt, hogy a négy futamon összesen még 120 pont szerezhető.

A Német Rali végeredménye ezen a linken megtekinthető!

fotó: Toyota Gazoo Racing WRT

Related posts