Svéd Rali: Suninené az első nap, Ogier és Latvala is elesett

Nem sikerült jól a rali-vb-re való visszatérés a már 50 év felett járó kétszeres világbajnok Marcus Grönholmnak, a Yaris WRC-t vezető legenda már a mai első és második szakaszon is hibázott és a hófalban kötött ki, a harmadikon aztán már nem is tudott tovább menni az újabb hiba után, úgyhogy ki kellett állnia – persze utoljára 2007-ben futott teljes szezont, úgyhogy sokat nem is lehetett tőle várni.

A délutáni körben pedig még egy nála is nagyobb név búcsúzott, ugyanis a hatodik gyorsaságin elesett és a hó fogságában maradt a világbajnoki címvédő és a szezonnyitó Monte-Carlo Ralit megnyerő Sebastien Ogier – a Citroen francia sztárja az első szakaszon még jó időt ment, utána a pályatakarítás egyre nehezebb helyzetbe hozta, ezen a napon pedig egyetlen hiba sem fért bele. Szintén pórul járt Jari-Matti Latvala, aki a nap utolsó gyorsaságiján csúszott bele a hóba és maradt is ott, pedig jobb rajtpozícióját kihasználva a győzelemért volt harcban és a második helyről kellett kiállnia.

Ogier hibáját egyelőre legfőbb riválisa, Thierry Neuville sem nagyon tudja kihasználni, a Hyundai belga pilótája követett már el hibát a délelőtti körben is, délután pedig egy nagyobb is becsúszott neki, amely miatt egyrészt időt veszített, másrészt az autója egy részét is lebontotta – ezt nem is volt mód kijavítani, ráadásul Ogier kiállása után ő rajtolt elsőként, ami további hátrányt jelentett számára.

Az igazi élversenyzők közül a toyotás Ott Tanak az, aki stabilan és gyorsan megy eddig, az észt pilóta több szakaszt is megnyert, nem követett el nagyobb hibát, így túlélte a mai napot a harmadik, majd később második rajthely ellenére és szombat-vasárnap támadhat a győzelemért – alig két másodperc a hátránya az első helyhez képest.

És hogy ki vezet? Nos, ez egy vaskos meglepetés: bár már a shakedownon látszott, hogy a borzasztóan sikerült Monte után itt lehet keresnivalója a Fordnak, arra azért nem sokan számítottak, hogy Teemu Suninen ilyen tempót fog diktálni – márpedig a fiatal finn pilóta több szakaszt is behúzott, kihasználta a jó rajtpozícióját és megnyerte a pénteki versenynapot. Emiatt érthetően nagyon boldogan értékelt az utolsó szakasz után, de az M-Sport egyébként is elégedett lehet, hiszen a másik Fiestával Elfyn Evans a negyedik helyen áll, eddig a Ford teljesít a legjobban.

Említsük még meg Sebastien Loeböt, akinek egyelőre maradt a biztonsági autózás, saját bevallása szerint nem igazán érzi a ritmust, főleg a tempós részeken bizonytalan, de ott van a hatodik helyen és elnézve a többiek hibáit, lehet még keresnivalója a hétvége folyamán. Hasonló cipőben jár Kris Meeke is, aki a shakedownon hibázott és azt mondta, hogy ez egy kicsit benne maradt, nem vállalt túl sok rizikót, ráadásul egyszer le is fulladt, úgyhogy egyelőre be kell érnie a nyolcadk pozícióval.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

Related posts