Al-Attiyah nyerte az idei Dakart

A versenyt gyakorlatilag végig vezető katari megszerezte saját harmadik, a Toyota első sikerét. A címvédő Sainz szakaszgyőzelemmel zárta feledhető versenyét Peruban.

A 2018-as győztes, Carlos Sainz a MINI buggyval egyetlen szakaszgyőzelmével fejezte be a Dakar Ralit a verseny tizedik, utolsó napján: a spanyol azonban a harmadik napon elszenvedett balesete óta nem volt harcban a címvédésért. A Pisco és Lima közötti rövid utolsó gyorsaságin Sebastien Loeb második, Cyril Despres harmadik időt autózott.

51 perces vezetés birtokában Nasser Al-Attiyah dolga csupán annyi volt, hogy befejezze a szokásosnál jóval rövidebb, 112 kilométeres szakaszt. A csupán egyetlen nap végén nem élen álló katari pilóta elvégezte feladatát, és négy évvel az előző után megszerezte harmadik Dakar-győzelmét. Ráadásul a harmadik gyártóval: 2011-ben a Volkswagen, 2015-ben a MINI pilótájaként diadalmaskodott.

Al-Attiyah tartotta magát a sivatagi verseny fő szabályához: nem mindig ő volt a leggyorsabb, viszont nem követett el nagy hibákat, ellentétben a győzelmi esélyesek közül már első napokban kiszálló Sainzzal, az utolsó előtti napon balesetet szenvedő 13-szoros nyertes Stephane Peterhansellel, valamint a négy szakaszon leggyorsabb, de többször hibázó Loebbel.

A 2014-es győztes, Nani Roma szakaszgyőzelem nélkül lett második a MINI-vel, míg Loeb végül felért a pódium harmadik fokára a privát Peugeot-val: a ralilegenda mérlege két kiesés és két dobogó eddigi három Dakarjáról, hiába volt a verseny alighanem leggyorsabbja, újra nem tudott hibátlanul teljesíteni, amit kétórás lemaradása is tükröz. Említést érdemel a lengyel Jakub Pryzgonski és cseh Martin Prokop, akik a negyedik és hatodik helyen eddigi legjobb eredményüket érték el a Dakar Ralin.

A verseny egyedüli magyar párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László végül az összetett 20. helyén zárta a Dakar Ralit. Ez mind a közösen 2004 óta versenyző páros, mind a Dakaron először 1996-ban szereplő Szalay megismételt legjobb eredménye: 2012-ben végeztek ugyanebben a pozícióban.

A kamionosok között Eduard Nikolaev negyedik Dakar-győzelmét szerezte, mióta a verseny Dél-Amerikába költözött, a Kamaz 11-ből a kilencedik kiadást húzta be. Az SxS (UTV) géposztály a chilei Francesco Lopez Contardo sikerét hozta, míg a motor kategóriát Toby Price, a quadot Nicolas Cavigliasso nyerte.

A Dakar eredménye tíz szakasz után (autó):

1.Nasser Al-Attiyah Toyota 34:38:14

2. Nani Roma MINI +0:46:42

3. Sebastien Loeb Peugeot +1:54:18

4. Jakub Przygonski MINI +2:28:31

5. Cyril Despres MINI +2:48:43

fotó: dakar.com

Related posts