Hihetetlen: Sebastien Loeb nyerte a Katalán Ralit

Van, ami sosem változik: a kilencszeres világbajnok hosszú évek kihagyása után harmadik próbálkozásra futamot tudott nyerni.

Az első szakaszon még lefulladt, az első murvás pályákon még kicsit bizonytalanabbul vezetett, de fokozatosan felvette a ritmust, szombat délutántól kezdte már a győzelemért harcolt, szakaszokat nyert és vasárnap kiélezett küzdelemben ismét bizonyította, hogy a sportág élő legendája: Sebastien Loen öt év után ismét WRC-futamot tudott nyerni. A kilencszeres világbajnok 2012-ben indult utoljára teljes szezonban, 2013-ban még egyszer visszatérve győzött egy versenyen, legutóbb 2015-ben állt rajthoz, majd idén három futamon visszatért a C3 WRC-vel. Az első kettőn is megvolt a tempója, most viszont összeállt a hétvége számára és parádés teljesítményt nyújtva nyert nem egészen három másodperccel megelőzve Sebastien Ogier-t. Erre nincsenek szavak…

Igaz, ezzel most azért befolyásolta a világbajnoki harcot. Ogier és Thierry Neuville az első napon a kedvezőtlen rajtpozíció miatt lemaradtak, onnan küzdötték fel magukat szombat-vasárnap. Már ott is voltak mindketten a dobogós csatában, Ogier a győzelemért is harcolt, de Loeböt végül nem tudta legyőzni, Neuville pedig pórul járt a power stage-en: átment egy elé kifordult kövön, defektet kapott, így egyrészt nem szerzett extra pontot, másrészt az összetettben is visszaesett még egy helyet (fél másodperccel szorult Elfyn Evans mögé…), csak negyedikként zárt. Ogier a második helyével a power stage-en ehhez hozzátett szintén második pozíciójával három ponttal átvette a vezetést a tabellán az utolsó forduló előtt, rendkívül kiélezett küzdelemre van ott kilátás.

Ez a harc viszont úgy fest, hogy kétszereplőssé vált, ugyanis hiába dominált és vezetett fél perccel Ott Tanak, szombaton kapott egy defektet és emiatt csak a hatodik helyen ért célba – a power stage-et ugyan megnyerte, de így nem tudta csökkenteni hátrányát riválisaihoz képest a tabellán. A Toyota egyébként is pórul járt, mert egyértelműen a Yaris WRC volt a hétvége leggyorsabb autója, de Latvala két defektet is kapott, Tanak is balszerencsés volt, így akár egy kettős győzelem helyett végül 6-7-8. helyet szerzett a három autó.

A vb-harc tehát Ogier és Neuville között gyakorlatilag döntetlen, Loeb pedig egyrészt bizonyította, hogy elképesztő klasszis, másrészt pedig azt is, hogy a C3 WRC igenis versenyképes, ha jó pilóta ül benne – a Citroen idei első győzelmét jegyezte…

Az eredmények ezen a linken megtekinthető!

fotó: Citroen Racing / Twitter

Related posts