ERC: Lukjanuk máris állva hagyta a mezőnyt

Két futamon van túl az Európa-bajnokság mezőnye, az orosz pilóta viszont eddig minden tekintetben dominál – Herczigék a 9-10. helyen állnak a tabellán, Botkáék két listán is fent vannak, Érdiéknek megvan az első győzelem.

Az Azori-szigeteken rendezett speciális murvás és a Kanári-szigeteken tartott jó minőségű aszfaltos verseny is az orosz Alexej Lukjanuk sikerét hozta, a korábbi években rengeteget hibázó pilóta eddig magabiztosan uralja a bajnokságot, ezt mutatják a számok is. Lukjanuk nem csak hogy kettőből kettőt nyert, de a 29 gyorsasági szakaszból is behúzott 16-ot, ami őrülten magas szám, főleg ha mellétesszük, hogy senki más nem nyert négynél többet – ez Bruno Magalhaesnek sikerült, rajta kívül Nikolaj Griazin neve mellett áll még két szakaszgyőzelem, Ptaszek, Pellier, Avcioglu, Ahlin, Kreim, Moura és Botka Dávid egyet-egyet nyert.

Talán még ennél is beszédesebb statisztika, hogy az eddigi 29 szakaszból 28 után (!) Lukjanuk vezette az aktuális futamot, csupán az Azori-szigeteken rendezett verseny első gyorsaságija után nem ő állt az élen – örömmel írhatjuk le, hogy ott Botka Dávidék voltak az elsők, így ezen a listán csak ők szerepelnek az éllovas mellett.

A tabellán is látszik Lukjanuk fölénye, két futam után 76 pontot gyűjtött, Magalhaes 35-tel második, Griazin és Moura 30-30-cal követi őket. Az ötödik Kreim 26-tal, majd jön Ingram (18), Suárez (17), Pellier (15), Ahlin (12) és Herczig Norbert (12) – a magyar bajnok ezzel 10. a pontversenyben, holtversenyben a 9. Ahlinnal, aki azért van előrébb, mert ő egy ötödik, míg Herczig egy hatodik hellyel gyűjtött ennyi pontot.

Térjünk rá az ERC2-re, ahol ifj. Érdi Tiborék címvédőként harcolnak a bajnoki elsőségért, de a nyitófutamon nem volt szerencséjük, így hiába nyerték meg a másodikat, a tabellán egyelőre csak a harmadik helyen állnak – nekik 38 pontjuk van, a második helyezett Alonsónak 44, míg a listavezető Remeniknek 60. Ha a szakaszgyőzelmeket nézzük, akkor Alonso áll az élen 14-gyel, Érdiék 13-at, Remenik mindössze hármat nyert, a legtovább azonban Érdiék álltak eddig az élen – ők 14 gyorsasági után vezettek, Alonso és Remenik 7-7 után és még az olasz Melegari is feliratkozott erre a listára egy szakasszal.

Fontos megemlíteni, hogy az ERC-ben a nyolc futamból hatot, míg az ERC2-ben négyet értékelnek majd.

Related posts