Nasser Al-Attiyah nyerte a tereprali-vb második futamát

Dominálta az Abu Dhabi Desert Challenge-et a címvédő, aki így már a bajnokságban is feljött a második helyre a Dakar-kiesés ellenére.

Nasser Al-Attiyah győzelmét hozta a tereprali-világbajnokság második futama, az Abu Dhabi Desert Challenge. A Prodrive Hunterrel versenyző címvédő az öt szakaszból hármat nyert meg, egyszer lett második és egyszer került bajba technikai problémákkal, de így is messze a többiek fölé nőtt ezen a megmérettetésen.

A rendkívül éles, leszakadó dűnék nagyon sok versenyzőnek feladták a leckék, több nagyágyú is kiesett a hét folyamán. A Dakar-második Guillaume de Mevius még a második szakaszon vállalt túl egy ilyet, és olyan keményen landolt, hogy csigolyasérülést szenvedett és ki kellett állnia, Juan Cruz Yacopini is elnézett egy dűnét, amelynek következtében összetörte a Toyotát, a dobogóért harcoló Guerlain Chicherit pedig a negyedik szakasz hajrájában esett ki – ő is túl keményen landolt egy átbukkanás után, és nála a navigátora sérült bele a tempóba. Rajtuk kívül pedig még egy élmenő búcsúzott: Lucas Moraes autója a harmadik szakasz végéhez közeledve kigyulladt, majd porrá égett, szerencsére a versenyzőknek nem lett bajuk.

A négy kieső Toyota viszont nem zavarta meg a címvédő Nasser Al-Attiyah versenyét, aki mindettől függetlenül abszolút dominálni tudott, és kérdés nélkül nyerte meg a viadalt annak ellenére, hogy a harmadik szakaszon ő is bajba került és több mint húsz percet veszített. Ott átmenetileg elvesztette az összetett első helyét és egy perccel a második pozícióba szorult, de a tempót nézve nem volt egy súlycsoportban a többiekkel, olyan meggyőző fölényben autózott a Prodrive Hunterrel, hogy nem lehetett kérdés a sikere. A katari pilóta három perccel nyerte az utolsó szakaszt, és összességében a szerdai problémák ellenére közel 13 perces előnnyel húzta be a futamot – karrierje során negyedszer nyerte meg az Abu Dhabi Desert Challenge-et, idén először tudott győzni, és ez volt az első közös sikere új navigátorával, Edouard Boulangerrel is.

A második helyért a két állva maradt sztár-Toyota, a gyári alakulat fiatalja, Seth Quintero, valamint az Overdrive által nevezett rutinos ász, Yazeed Al-Rahji küzdött meg, de Quintero az utolsó napon is gyorsabbnak bizonyult riválisánál, és mivel az összetettben is ő indult jobb helyzetből szombaton, így megőrizte a rendkívül értékes ezüstérmet.

A motorosoknál remek teljesítményt nyújtva szállította az első helyet Aaron Mare: a Hero versenyzője szépen beosztotta a hét folyamán felépített előnyét, ma nyolc perccel kapott ki a szakaszgyőztes Ross Branchtól, de volt miből „koptatnia”, így nagyon megérdemelt győzelmet aratott – öt perccel nyert Konrad Dabrowski és 19 perccel Jean Loup Lepan előtt. Mare egyébként saját és a Hero első világbajnoki futamgyőzelmét könyvelhette el ezzel – azok után, hogy ő igazából „csak” beugrott Sebastian Bühler helyére.

Branch a negyedik, Ricky Brabec pedig az ötödik helyet szerezte meg Abu Dhabiban.

Az Abu Dhabi Desert Challenge végeredménye (autók):

1. Al-Attiyah/Boulanger (Prodrive)

2. Quintero/Zenz (Toyota) +12:46

3. Al-Rajhi/Gottschalk (Toyota) +16:25

4. Jones/Mena (Can-Am) +50:41

5. Baciuška/Vidal (Can-Am) +55:19

Al-Attiyah már második a tabellán is
A Dakar a maratoni mivolta miatt jóval nagyobb súllyal számít bele a bajnokságba, de mivel az Audi és Sebastien Loeb nem vesz részt a szezon későbbi szakaszában, így Al-Attiyah az akkori kiesése ellenére már fel is jött a Dakar-győztes Carlos Sainz mögé a tabellán – vagyis a bajnokságot végigversenyzők között immár az élen áll.

A motorosoknál a Dakar-második Ross Branch vette át a vezetést ezzel a negyedik helyével és a szakaszokon szerzett pontjaival, a második helyre Ricky Brabec lépett elő, a mostani győztes Mare pedig a dobogó harmadik fokáróé várhatja a folytatást. A konstruktőrök között a Hero vezet a Honda előtt.

Az ötfutamos bajnokság április 2-a és 7-e között a szezon egyetlen európai fordulójával, Portugáliában folytatódik majd.

A bajnokság állása két futam után (autók):

1. Sainz, Cruz Audi 76
2. Al-Attiyah, Boulanger Prodrive 67
3. Chicherit, Winocq Toyota 64
4. De Mevius, Panseri Toyota 62
5. Al-Rahji, Gottschalk Toyota 45

Related posts