WRC: Lappi nyert, de Evansé a legtöbb pont

A Rali-vb új pontrendszere elhozta az első furcsaságot: ugyan WRC-karrierje második győzelmét aratta a Hyundai finnje, de így sem ő viheti haza a legtöbb pontot.

Fordulatos, izgalmas hétvégét hozott a WRC idei második futama, a Svéd Rali. A versenynaptár egyetlen havas hétvégéje ezúttal valóban havas volt: pénteken mély hóban kellett versenyezniük a pilótáknak, ráadásul szakadt is az égi áldás, ami eléggé felborította az erőviszonyokat az egymáshoz képest nagyon más pályakörülmények miatt.

Az első két helyen rajtoló Thierry Neuville és Elfyn Evans esélyt sem kapott eleinte a jó tempóra, miközben két világbajnok is elvérzett még pénteken: Ott Tanak és Kalle Rovanpera szinte egyszerre forgott bele a hófalba, emiatt pedig mindkettejüknek véget ért a verseny érdemi része, maradt a szuperralival való folytatás másnap.

Ezek miatt péntek este váratlan harcot láthattunk az első helyért Esapekka Lappi és Takamoto Katsuta között, ám a japán toyotás szombat reggel véget vetett ennek, amikor egy tempós jobbkanyarban ő is a hóba állította a Yarist. Lappi itt egyedül maradt az élen bő egyperces előnnyel a pályafutása első WRC-dobogóját üldöző Adrien Fourmaux, valamint Evans előtt, így a finn pilótának onnantól nem volt más dolga, csak begurulni a célba.

Ezt megtette, így Lappi WRC-pályafutása második abszolút győzelmét hozta a Svéd Rali: a Hyundaihoz tavaly csatlakozó, idén csak félszezont teljesítő versenyző még újoncként, 2017-ben tudott nyerni saját versenyén, a Finn Ralin, azóta átmenetileg ki is került már a gyári ülésekből, versenyzett a Citroennél, a Fordnál, majd visszatért a Toyotához is, mielőtt Alzenauba igazolt. A tavalyi éve itt sem alakult jól, most viszont az idei első versenyén rögtön teljesítette, amit kellett: hozta a győzelmet, ezzel idén eddig mindkét futamot a Hyundai nyerte, vasárnap pedig nem szólt bele a többiek dolgába, nem vett el tőlük pontot.

A szombat esti pontokból így Lappi szerzett 18-at, a második Fourmaux 15-öt, Evans 13-at, míg a Montét megnyerő Neuville 10-et, vasárnap pedig egyértelműen a Toyoták szájíze szerint alakultak a dolgok – a Hyundaiokat nehezebb volt vezetni az ottani körülmények között, úgyhogy Evans végül behúzta a vasárnapi sikerért járó hét pluszpontot Rovanpera előtt. A világbajnok egy tizedmásodperccel megnyerte a power stage-et, de idei első futama finoman szólva sem hozott sikert, csalódottan is értékelt minden nap végén – egyelőre nem tudni, hogy melyik lesz a következő versenye, de lesz min javítania.

A versenyen azonban az idénre agyonbonyolított pontrendszer miatt végül Evans szerezte a legtöbb egységet, így ő lehet a legboldogabb a hétvége után – annak ellenére is, hogy pénteken Neuville egyszer technikai hibára hivatkozva félreállt előle, így a walesinek kellett takarítani a pályát, ami két pontjába került Fourmaux-val szemben.

Tanak lehet a leginkább csalódott, a tempója és a hétvége alakulása alapján reálisan benne lehetett volna neki egy győzelem is, de a montés kisebb hibája után most nagyobbat rontott, így jelentősebb lemaradással folytathatja majd a szezont Kenyában, miután összesen hat pontot szerzett ezen a futamon.

Érdekesség, hogy pénteken az autózhatatlan körülmények között a jóval hátrébb rajtoló Rally2-es kategória annyival jobb pályán versenyezhetett, hogy Georg Linnamae abszolút szakaszgyőzelmet (!) aratott, Oliver Solberg pedig a nap végén még az összetett harmadik helyén állt a kisebb kategóriás Skodával. A svéd végül megnyerte a WRC2 értékelését, így utolérte a tabellát vezető, ezt a futamot kihagyó Yohan Rosselt.

Ami pedig a pontokat illeti: az idei rendszert jól példázza, hogy a futamgyőztes Lappi nyolc ponttal szerzett csak többet, mint a kieső és visszaálló Rovanpera…

A Svéd Rali végeredménye:

1. Esapekka Lappi, Janne Ferm Hyundai i20 Rally1
2. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota Yaris Rally1 +29,6
3. Adrien Fourmaux, Alex Coria Ford Puma Rally1 +47,9
4. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe Hyundai i20 Rally1 +1:46,3
5. Oliver Solberg, Elliott Edmondson Skoda Fabia Rally2 +5:04,2

A Svéd Ralin megszerzett pontmennyiség:

1. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota Yaris Rally1 24
2. Esapekka Lappi, Janne Ferm Hyundai i20 Rally1 19
3. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe Hyundai i20 Rally1 18
4. Adrien Fourmaux, Alex Coria Ford Puma Rally1 18
5. Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen Toyota Yaris Rally1 11

A tabella állása két futam után:

1. Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe Hyundai i20 Rally1 48
2. Elfyn Evans, Scott Martin Toyota Yaris Rally1 45
3. Adrien Fourmaux, Alex Coria Ford Puma Rally1 29
4. Sebastien Ogier, Vincent Landais Toyota Yaris Rally1 24
5. Ott Tanak, Martin Jarveoja Hyundai i20 Rally1 21

Related posts