Dakar: Peterhansel megnevezte fő riválisait

Mr. Dakar a Loeb, Al-Attiyah kettőssel támadó Prodrive mellett az új vezérpilótával induló címvédő Toyotát, valamint csapattársait tartja fő riválisának.

Bármilyen autóval induljon is, a 14-szeres győztes „Mr. Dakar”, Stephane Peterhansel mindig a legendás sivatagi viadal egyik legnagyobb esélyesének számít, s így van ez 2024-ben is: az Audi, melynek hármasát Carlos Sainzcal és Mattias Ekströmmel együtt alkotja, az elmúlt két évben elmaradt a várakozásoktól, de abban bíznak, a rengeteg pénz és munka végre meghozza gyümölcsét.

Riválisokban viszont nincs hiány, s Peterhansel még úgy is nagyon veszélyesnek tartja a Toyotát, hogy vezérpilótájuk, Nasser Al-Attiyah a jövőre érkező Dacia-projekt előkészítésének keretében immár a Prodrive Hunterrel fog versenyezni. Amikor a fő vetélytársakról kérdezték, a rekordgyőztes így felelt:

„Mindig a tavalyi győztes csapattal kezdem, ez pedig a Toyota. Azt kell mondanom, hogy Yazeed Al-Rajhi kezd egyre kiegyensúlyozottabb lenni, és azt is tudjuk, hogy az autójuk továbbra is gyors, szóval egyértelműen a potenciális győztesek közé tartoznak” – mondta a francia versenyző, aki természetesen az Al-Attiyah és Loeb párosával támadó Prodrive-ot is a nagy esélyesek közé sorolja:

„Sebastien és Nasser mindenképpen versenyben lesz az összesített győzelemért, bár a Hunter nem olyan megbízható, mint a Toyota. Az autó és a versenyzők azonban gyorsak, Sőt, jelenleg ők a leggyorsabbak, de nem könnyű két kapitányt irányítani egy hajón. Nálunk pedig Sainz és Ekström is képes a győzelemre.”

Ekström, akárcsak Loeb, a versenyzés más területeiről érkezett a tereprali világába, s természetesen időbe tellett, mire alkalmazkodtak a sivatag jelentette kihívásokhoz, de Peterhansel mindkettejükben potenciális Dakar-győzteseket lát – ami Loeb esetében nem is annyira merész tipp, tekintve, hogy milyen sikereket ért el a francia az elmúlt években:

„A Dakar összetett verseny, mert nem két-három napig tart, mint egy WRC-futam, itt 12-15 napig lehet hibákat elkövetni. Ám Sebastien és Mattias számára csak idő kérdése, hogy megnyerjék a Dakart, nagyon intelligensek és gyorsak, de egyelőre még nem állt össze minden puzzle-darabka” – mondta, majd így folytatta:

„Sebastien velem versenyzett a Peugeot-nál, de akkor még nem állt készen a győzelemre, hiányzott neki némi tapasztalat. Aztán átment egy másik csapathoz, és ők sem voltak készen, mert az autó nem volt elég erős. Ha minden jól alakul, Sebastien meg fogja nyerni a Dakart. És Mattias is meg fogja nyerni.”

Related posts