Újra az ERC-re készül Herczig Norbert

A négyszeres magyar bajnok a Formula.hu-nak elárulta, hogy miért szakadt félbe az idei WRC2-es programja. Dolgoznak a következő éven.

Több világbajnoki futamot tervezett a 2023-as szezonra Herczig Norbert és Ferencz Ramón, akik a 2018 óta tartó ERC-s szereplésük után döntöttek úgy, hogy feljebb lépnek, és ebben az évben a WRC2-ben állnak rajthoz.

Az idényüket Horvátországban kezdték áprilisban, amely előtt egy tesztfutammal hangoltak a világbajnoki megmérettetésre, és bemutatkozásként a WRC2 nyolcadik helyét szerezték meg.

Majd a hónap végén következett egy tesztfutam Portugáliában, majd a helyiek világbajnoki versenye május közepén. Ez már kevésbé sikerült jól: a szombati nap vége felé közeledve a kategória 16. helyén állt a páros, amikor megállt alattuk a Skoda Fabia Rally2 Evo, így ki kellett állniuk. Vasárnap szuperralival még visszaálltak, hogy gyűjtsék a kilométereket, de az utolsó előtti szakaszon lecsúsztak az útról, felborultak, így ért véget számukra a hétvége.

Azóta pedig nem is láthattuk őket versenyautóban: a most már négyhónaposra nyúlt szünetről kérdezte Herczig Norbertet a Formula.hu.

„Igazából prózai oka van annak, hogy félbeszakadt a tervezett programunk” – mondta a pilóta.

„Egyrészt Ramónnak, és nekem is nagyon nehéz volt összeegyeztetni a programunkat a magánéletünkkel, a munkahelyi elfoglaltságainkkal, be kellett látni, hogy ez teljes embert kíván, nehezen tudtuk ezt megoldani” – vázolta az egyik okot Herczig.

„Másrészt pedig anyagi okok is felmerültek: csak olyan költségek mellett tudtuk volna folytatni az évet, amit végül nem vállaltunk be, nem tudtunk bevállalni. Így félbeszakadt az idei versenyzésünk, de azt még nem mondom, hogy le is zárult, mert dolgozunk a következő éven, és ha azt sikerül összehozni, akkor idén még szeretnénk kilométert gyűjteni.”

Mi a terv 2024-re?

A világbajnoki kaland tehát rövidre sikerült, és a páros most úgy látja, hogy ezt 2024-ben sem szabad újraindítani.

„Az Európa-bajnokságra szeretnénk visszatérni, ennek előkészítésén, és a háttér megteremtésén dolgozunk. Azon belül is azokra a futamokra szeretnénk egy kicsit nagyobb fókuszt helyezni, oda szeretnénk jobban felkészülni, ahol már van nagyobb tapasztalatunk” – árulta el Herczig.

A pilóta azt is hozzátette, hogy fia, Herczig Patrik programja viszont nem zárult le, csak kicsit átrendeződött: a tanulófázisban tartó fiatal versenyző sem ült sokat autóban eddig 2023-ban, a Székesfehérvár és a Veszprém Rali mellett a lengyel ERC-futamon állt rajthoz.

„Patrik fog még versenyezni idén, indul a Rally Hungaryn, megy a Mikulás Ralin, és egyéb futamon is, hogy gyűjtse a tesztkilométereket, és készüljön a következő évre” – mondta róla Herczig Norbert.

Related posts