Fenntarthatóság és luxus: BMW i Vision Circular

A bajor gyártó Münchenben leplezte le legújabb tanulmányautóját, melynek hívószavai között a fenntarthatóság és a luxus is szerepel, de mindez természetesen nem azt jelenti, hogy egy nagyon drágán üzemeltethető extraexkluzív modellt ismerhetett meg a közönség, hanem épp ellenkezőleg.

A tanulmányautó egyike azon öt különböző járműkoncepciónak, amelyekkel a BMW Group a Müncheni Nemzetközi Autószalon reflektorfényébe gurítja a nagyvárosok és agglomerációik személyes mobilitásával kapcsolatos jövőbeni elképzeléseit. Az öt iránymutató koncepció az elektromos mobilitás, a digitalizáció és a fenntarthatóság témaköreinek együttese alatt hozza létre a két- és négykerekű mobilitás azon sokoldalú, fenntartható gondolkodásmód szerint megtervezett egységét, amely a közlekedési igények rendkívül széles tartományának maradéktalan kielégítésére hivatott.

Ami a konkrétumokat illeti: a BMW i Vision Circular tervezése és gyártása során négy ponton érvényesült a környezetbarát szemlélet: újragondolták az alkatrészek anyagösszetételét, illetve gyártási folyamatát, csökkentették azok számát, ahol lehetett, egyszerűsítették a rendszereket, illetve megszabadultak az olyan energiaintenzív, illetve környezetileg nem kedvező tényezőktől, mint a karosszéria fényezése, a bőrkárpitozás vagy a krómozás. Amit lehet, újra felhasználtak (ennek érdekében egységesítették és leegyszerűsítették például a komponenseket összekötő csatlakozásokat), amit nem, azt újrahasznosították.

A hűtőmaszk kerete egyrészt egységet alkot a fényszórókkal, másrészt digitális interfészként is szolgál – ez egyébként az egyetlen díszítőelem az autón, amiről nem csak a krómozást, de az emblémákat is lehagyták. Festés helyett az eloxált fémfelület szolgál esztétikai élménnyel.

A lökhárító és a szélvédő alatti terület egyaránt újrahasznosított anyagokból készült – az előbbi műanyagból, az utóbbi alumíniumból. Az abroncsok fenntartható forrásból származó, természetes kaucsukból készülnek, amibe újrahasznosított gumiszemcséket vegyítenek. A keréktárcsák lamellás kialakítása egyrészt minimális anyaghasználatot igényel, másrészt hatékony fékhűtést eredményez.

Minden ülőhely saját hangszórókat kapott, leegyszerűsítve a hangerő- és hangzásszabályozás kérdését, hiszen nem kell az utastér egészében gondolkodni.
Persze, mint modern villanyautó, a BMW i Vision Circular nemcsak felvenni képes az elektromos energiát a hálózatból, hanem oda vissza is tudja azt táplálni, a körkörösség tökéletes megvalósításaként, a hatékony közlekedést pedig a hálózatba kapcsolt járművekkel folytatott kétirányú kommunikáció segíti.

Related posts