Az RSB ismét elutasította Turánék fellebbezését, akik mehetnek a Sporttanácshoz

A Boldogkő Raliról kizárt Turán – Bagaméri páros ügyében újabb határozat született: az RSB másodszor is elutasította a csapat fellebbezését, megállapította, hogy jogosulatlanul használták az adott gumikat az adott versenyen. Turánék most másodszor is elvihetik az ügyet a (még fel nem állt…) Sporttanácshoz, amelynek jogkörét az MNASZ elnöksége gyakorolja.

Az RSB közleménye:

A Rally Szakági Bizottság, a 78/ST/2021.06. 16. sz. elektronikus elnökségi határozat alapján, mint megismételt elsőfokon eljáró bizottság, a Turán Motorsport Sportegyesület (képviseli: Turán Frigyes) által az MNASZ részére megküldött I. Therwoolin Boldogkő Rally 2021 eseményen a 4-es számú felügyelői testület által hozott határozat alapján történt kizárás elleni fellebbezését elutasítja, a versenyen hozott 4-es számú (és azt javító – versenyzőpáros rajtszámát – 5. számú) felügyelői határozatot helyben hagyja. A fellebbezési díj nem kerül visszafizetésre.

Indoklás:

Az 5-ös rajtszámú Turán Frigyes – Bagaméri László versenyzőpáros olyan gumiabroncsot használt a verseny alatt, ami nem felel meg az RVSZ 30.1 bekezdésének miszerint, – kizárólag az MNASZ-szel szerződéses jogviszonyban álló gumiabroncs-beszállító partnerek (továbbiakban: szállítópartnerek) által forgalmazott és azoktól beszerzett gumiabroncsokat használhatnak. A versenyzőpáros által használt gumiabroncs nem felelt meg az RVSZ 30.4. pontjának sem.

Jelen esetben az RTH Versenyabroncs Kft. mint szerződött partner sem a versenyt megelőző 14 nap előtt, sem az I. Therwoolin Boldogkő Rally kezdetéig semmilyen információt, árlistát nem publikált az összes, bajnokságban érintett versenyző felé az 5-ös rajtszámú Turán Frigyes – Bagaméri László által
használt Hankook Z215 típusú gumiabroncsról. Az eljárás során nem került igazolásra az sem, hogy a versenyzőpáros által használt gumiabroncs szerepelt volna a gyártó által publikált, a rendelés idejében érvényes árlistán. Az FIA homológizációnak ténye miszerint a Z215 típusú gumiabroncs homológizációval rendelkezik, az a Magyar Rally Bajnokságot tekintve indifferens, hiszen az RVSZ szerint – fentebb olvasható -, csak olyan gumiabroncs használható, ami szerepel a szerződött partner által forgalmazott gumiabroncsok között. (Az FIA homológ listában 12 márka található ezért szabályozza így az RVSZ.)

A Z215 típus számú gumiabroncs a HANKOOK hivatalos nemzetközi oldalán/oldalain nem fellelhető. (2021. július 20.-I állapot)

A Z215 típusú gumiabroncs létezésének első hivatalos tájékoztatásáról a Hankook Racing Tires facebook oldalán találhatunk információt. Ezt a tájékoztatást a Hankook Racing Tires facebook oldalán a versenyt követő 2021. április 20. napján tette meg, az FIA homologizációs listájának egy kimásolt oldalával.

Az I. fokú fellebbviteli bizottság részére rendelkezésre álló dokumentumok és bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy a Hankook Z215 típus jelzésű gumiabroncs az I. Therwoolin Boldogkő Rally-n nem volt használható.

A határozat ellen az érintettek a Sporttanácshoz fellebbezhetnek az írásos értesítés kézhezvételétől számított hét napon belül fellebbezési díj megfizetése mellett.

A jelen határozatot a Rally Szakági Bizottság 4 igen szavazattal fogadta el.

Related posts