Túlélőcsomagot visznek a WRC-párosok a havas finn szakaszokra

Speciális körülmények között rendezik meg az Arctic Ralit Finnországban, hiszen egyrészt hatalmas hóban és -20, -30 Celsius-fok közötti hőmérsékletben kell versenyezni, másrészt olyan vidéken, ahol emberrel nem nagyon találkozni, főleg úgy, hogy nézők nem mehetnek a futamra. Emiatt minden résztvevő páros autójában ott kell lennie egy túlélőkészletnek arra az esetre, ha valami történne (felborulnak, megáll az autó, stb.) és ott maradnak valahol az erdőben, vagy a havas pusztában egyedül addig, amíg valaki be nem megy értük.

A csomagban a meleg sapkákon kívül kesztyűket, kabátokat, overallokat, nadrágokat és meleg, erre alkalmas cipőket is vinniük kell magukkal, sőt, a navigátoroknak az FIA-szabályokkal ellentétben most engedélyezik azt, hogy alapesetben is jóval melegebb cipő legyen rajtuk – ők ellenőrzik a guminyomást a szakaszok előtt, amit az eredeti cipőkben most finoman szólva is kellemetlen lenne megtenni.

A pilóták a rendes cipőikben vezetnek, de nekik is ott kell lenni egy jóval melegebbnek, mert a helyiek szerint ez kulcskérdés: azokban az FIA-cipőkben nagyon hamar átfagy az, akinek a hóban kell álldolgálni, szó szerint Kai Tarkiainen, hogy azokban nem lehet sokáig túlélni.

fotó: WRC.com

Related posts