Dakar: Al-Attiyah szárnyalt, Gyenes tarolt

Sorozatban harmadik autós szakaszgyőzelmét szerezte Al-Attiyah, ám az összetettet még mindig Peterhansel vezeti. A motorosok között Barreda duplázott, Soultrait pedig az élre ugrott. Gyenes Emánuel kategóriagyőzelmet szerzett.

Szerdán a 2021-es Dakar Rali leghosszabb, 813 kilométeres szakasza várt a mezőnyre Szaúd-Arábiában. A keddi állás szerint Stephane Peterhansel kicsivel több, mint öt perces előnyt élvezett az összetett tabellán, ami a szerdai menet végére sem változott meg drámaian.

A Mini pilótája a mai szakaszon 11 másodperces hátránnyal végzett a második helyen legnagyobb toyotás riválisa, Nasser Al-Attiyah mögött, így nagyságrendileg megőrizte előnyét. A kedden súlyos, harminc perces hátrányba került Carlos Sainz 2:56-os hátránnyal az ötödik helyen zárta a mai menetet, de ez is elég volt számára, hogy összetettben felkapaszkodjon a harmadik helyre. A 3. szakasz után még dobogós helyet birtokló Mathieu Serradori nagyjából a nyolcvanadik kilométernél eltévedt, így 25 percet kapott, és a top tízből is kicsúszott.

A motorosok között Joan Barreda Bort komolyabb megerőltetés nélkül behúzta idei második szakaszgyőzelmét. Az első két mérőpontig a KTM-es Toby Price fej-fej mellett haladt az éllovassal, ám egy navigációs hibát követően az ausztrál öt percet elveszített, és végül csak a 22. helyen zárt. Barreda ezt követően komolyabb kihívó nélkül ért célba a yamahás Ross Branch és az újonc KTM-es Daniel Sanders előtt. A szakaszt követően Barreda az összetettbéli nyolcadik pozícióból a másodikra ugrott előre, hátránya mindössze 15 másodperc az éllovas Xavier De Soultrait mögött. Soultrait az ötödik motoros, aki a szombati prológ óta élen állt a géposztályban. Az eddig második helyet elfoglaló Kevin Benavides a harmadik helyre csúszott vissza, miután a mai etapon 11 perces hátránnyal ért be.

A szervízcsapat nélküli, Original by Motul kategóriában a tegnapi bakit kijavítva Gyenes Emánuel óriásit motorozott, és megszerezte a mai győzelmet. Eredményével felkapaszkodott a kategória harmadik helyére, hátránya mindössze hat perc Roman Krejci mögött.

Az állás a 4. szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 13:15:12, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) +4:58, 3. Carlos Sainz (Mini) +36:19, 4. Sebastien Loeb (BRX) +48:14, 5. Henk Lategan (Toyota) +48:44.

Motorosok: 1. Xavier De Soultrait (Husquarna) 15:00:25, 2. Joan Barreda Bort (Honda) +0:15, 3. Kevin Benavides (Honda) +3:24, 4. Ross Branch (Yamaha) +4:24, 5. Skyler Howes (KTM) +4:26, … 35. Gyenes Emánuel +2:19:11.

Related posts