Neuville kezében a Török Rali, Tanak kiesett

Péntek délután két gyorsaságival megkezdődött a rali-világbajnokság török futama, szombaton pedig további hat szakasszal folytatódott a program. A pénteket élen záró, január óta versenyző Sebastien Loeb rögtön elvesztette az első helyét, azt Sebastien Ogier vette át tőle, aki megnyerte a kőkemény első gyorsaságit – a sziklákkal, technikás részekkel tarkított, bő húsz perces pályán a Toyota franciája volt a leggyorsabb. Innentől kétemberes harcot láthattunk az első helyért Ogier, illetve Thierry Neuville között, a Hyundai belga pilótája a kör végén futott egy első időt, így alig 1,6 másodperc volt köztük a nap közepén – a harmadik helyen Elfyn Evans is csak 12 másodperccel volt lemaradva, Loeb pedig húsz másodperc feletti hátrányt szedett össze negyedikként.

A kör nagy vesztese azonban Ott Tanak volt, az előző futamot megnyerő regnáló világbajnok alatt ugyanis már az első szakaszon megállt az i20 WRC, méghozzá kissé érthetetlenül – egy egyenes szakaszon mintha eltört volna a kormányösszekötő, hirtelen irányíthatatlanná vált az autó. Az észt pilóta nem is tudta folytatni, így kiállni kényszerült, ezzel pedig minden bizonnyal szerte is foszlottak a legutóbb visszaszerzett világbajnoki reményei.

A második kör elején jött az újabb dráma, Ogier Toyotája ugyanis meghibásodott, nem tudott sebességet váltani a hosszú pálya bizonyos pontjától kezdve, így itt bő fél percet veszített Neuville-hez képest – itt eldőlt, hogy a győzelemért nem harcolhat már, hacsak nem lesz gondja a riválisának is. A következő szakaszra megjavult a Yaris, de az egy jóval rövidebb szakasz volt, majd a harmadik, valamivel megint hosszabb pályán ismét előjött a probléma, így további másodperceket veszített – viszont így is dobogós helyről várhatja a vasárnapi folytatást.

Neuville nem hibázott, megtalálta a jó beállításokat és remek tempót diktált, így fél perccel vezet négy gyorsaságival a vége előtt – ha nem kap defektet és kibírja az autó, akkor ez már az ő kezében van. Visszavágott viszont Loeb, aki a reggeli ritmusvesztés után összeszedte magát, a második körben valósággal szárnyalt, a nap utolsó gyorsaságiját pedig meg is tudta nyerni, így ő az egyetlen, aki ezen a futamon szakaszt nyert Ogier-t és Neuville-t leszámítva.

Ennek köszönhetően jelenleg tizedre egálban (!) állnak Ogier-vel a második-harmadik helyen – Ogier valószínűleg az egyéni vb-címet fogja előtérbe helyezni és mivel a lelassuló Evans bőven mögötte van, Tanak pedig kiesett, így aligha fog kockázatot vállalni. A Hyundainak viszont éppen Tanak kiesése miatt nagyon fontos lenne az újabb kettős győzelem: Észtországban Tanak és Craig Breen hozta ezt, most pedig Neuville és Loeb szállíthatja az eredményt.

Vasárnap magyar idő szerint nagyon korán, már reggel fél hétkor kezdődik az első szakasz, amely rendkívül hosszú lesz: 38 kilométert kell teljesíteni, majd délután megint, úgyhogy az még okozhat felfordulást.

Az eredmények itt megtekinthetők!

 

Related posts