Vincze Ferenc: Tudtam, hogy hol maradt benne, ott próbáltam gyorsulni a végén

Óriási küzdelemben nyerte meg a hétvégi Eger Ralit a Vincze Ferenc – Igor Bacigál páros. A címvédők az első gyorsaságin szűk hat másodperccel megléptek a mezőny elől, onnantól viszont tizedekre menő csatát vívtak a többiekkel, elsősorban Velenczei Ádámmal és Szőke Tamással. Az utolsó kör előtt már csak két és fél másodperc választotta el egymástól a két párost, de a záró három szakasz mindegyikét Vincze nyerte, így tizenegyből hét első idővel győzni tudott – alig hét másodperc lett az előnye, de ez is elég volt a futam, az első nap, a második nap és a power stage megnyeréséhez is.

„Most jól sült el ez a szoros küzdelem, persze az embernek megnyugtatóbb, ha nagy előnnyel vezet. Amikor kicsik a különbségek, az stresszhelyzet, egy ilyen szituációt mindenki feszülten kezel, csak nem mindegy, hogy ez mit hoz ki belőle, elnyomja, vagy motiválja” – mondta Vincze Ferenc, aki korábban többször bizonyította már, hogy fekszik neki az ilyen helyzet és jól tud teljesíteni nyomás alatt.

fotó: Bitto Zsolt

„Én általában (de nem mindig) akkor tudok jobban menni, ha nyomás van rajtam, viszont persze ez nem könnyű, mert nyilván nem vagyok nyugodt, ha valaki ott van mögöttem ilyen szorosan. Szerintem egyébként így lehet gyorsulni, fejlődni, ha valaki erre sarkallja az embert és ha valaki pár másodperccel előrébb van ebben a meccsben, az egy kisebb lelki előny a hátrányban lévővel szemben” – magyarázta a bajnok.

„A végén tudtam, hogy hol kell javítani, hol maradt benne az előző körben, ott próbáltam gyorsulni. Belekényelmesedtem kicsit ebbe a helyzetbe a futam közepén, gyorsan mentünk ugyan, de nem vállaltunk túl nagy kockázatot, különösen a felhordásoknál maradt ott idő és Frici balesete után pláne úgy éreztük, hogy a második hely is sokkal jobb lett volna, mint egy kiesés” – mesélte. „Végül azért úgy voltam vele, hogy az utolsó körben többet vállalok és ha Ádám így is megver, akkor elfogadom, hogy én mindent megtettem, de ma volt nálam jobb. Szerencsére nem így lett, sikerült nyernünk.”

A pilóta egyébként még mindig csak szokja az új Skoda Fabiát, amely egészen másképp viselkedik, mint a régi. „Ahogy egyre többet megyek vele, egyre inkább úgy érzem, mintha más márkában ülnék. Semmi nem jó a régi beállításokból, bár most szerintem jó irányba indultunk, csak eddig ezt nem nagyon mertem meghúzni, mert ellentmond a régi autóban megszokottaknak. Egészen más a motorkarakterisztikája, a váltóáttétele, magasabb fokozatban kell vele fordulni, kicsit ralisabban kell vezetni, jobban lehet rángatni, bár ez nem biztos, hogy nekem előnyös, én szeretek pontosabban menni. A felhordásokon is egészen másképp viselkedett, mint a régi, a rövidebb váltóáttétel miatt is aggódtam picit ezeken a pályákon, de azért most már egész jól megszoktam és végül a váltó miatt sem volt gond, sikerült máshol behozni.”

Vincze elmondta, hogy a soron következő Vértes Ralival még nem foglalkozott – egyelőre próbálja megélni az egri sikert és hogy vezeti a bajnokságot.

Related posts