Lukjanuk sikerével indult az ERC-idény

Nem volt kérdés a Róma Ralin, az évek óta az ERC leggyorsabb pilótájának számító, 2018-as Európa-bajnok Alekszej Lukjanuk nem adott esélyt az ellenfeleinek. Az orosz pilóta az első napon mind a hat gyorsaságit megnyerte a Citroen C3 R5-tel, így félperces előnyt épített fel, amit a második napon okosan “koptatva” beosztott – itt a kilencből egyetlen gyorsaságit sem húzott be, de így sem forgott veszélyben a sikere. A rendszeres hibáiról is híres versenyző így ezúttal meglepően éretten és taktikusan autózva nyert, így tökéletesen indította az Eb-szezont.

A második helyre a helyiek sztárja, a korábbi Európa-bajnok Giandomenico Basso ért be a Volkswagen Polóval – vasárnap gyorsabb volt Lukjanuknál, de hiába, a szombati hátrányát nem tudta eltüntetni. A dobogó alsó fokára senkitől sem zavartatva érkezett meg a 2003-as világbajnok Petter Solberg fia, Oliver, aki egyben megnyerte az ERC Junior értékelését – aszfalton ez tulajdonképpen az első igazi futama volt, így teljességgel elégedett lehet az eredménnyel.

A negyedik helyért nagy csatát vívott az ezúttal R5-össel induló Craig Breen, aki egyébként a Hyundai gyári WRC-pilótája, valamint a magyar Tagai Racing Technology Skodájával rajthoz álló Simone Tempestini. Ők az egész futam során üldözték egymást és hol egyikük, hol másikuk tudott feljebb kapcsolni, végül pedig alig 1,3 másodperc döntött közöttük – ezúttal Breen javára.

Ami a magyarokat illeti: Herczig Norbert remekül kezdett és a több mint negyven R5-ös autót számláló mezőnyben a nyolcadik helyen állt az első kör után két hetedik és egy nyolcadik időeredménnyel. A negyedik szakaszon azonban hibázott, lecsúszott az útról és megütötte a Volkswagen hűtőjét, így nem tudta folytatni a versenyt. Vasárnap szuperralival ugyan visszaállt, de itt már csak a tesztelésen volt a hangsúly – futott néhány top10-es időeredményt, de összességében egyáltalán nem úgy sikerült a verseny, ahogy várta.

Említsük még meg az olasz Andrea Crugnolát, aki méreteset esett az első szakaszon, de szuperralival visszaállhatott vasárnap és hat szakaszgyőzelmet is szerzett, pokolian gyorsnak bizonyult.

Az RC4-es kategóriában három magyar páros is indult, László Martinék, László Zoltánék és Vogel Adriennék is meglátták a célt – sőt, László Martinék az ERC3 harmadik (!), László Zoltánék a negyedik, Vogelék pedig az ötödik helyen finiseltek.

Az időeredmények itt megtekinthetők!

fotó: FIA ERC

Related posts