Tíz év múlva: Lexus LF–30 Electrified újdonságok

fotó: Lexus

A japán luxusmárka még a tavalyi Tokiói Autószalonon leplezte le az LF–30 Electrified tanulmányautót, amely a márka villamosítási jövőképét testesíti meg, futurisztikus formavilága pedig előrevetíti a 2030-as évek elektromos Lexus modelljeit. Az autógyártó most egy kicsit többet elárulva közelebbi bepillantást enged abba, mit tud majd egy csúcskategóriás jármű, amelyet 10 év múlva vezethetnek a szerencsés tulajdonosok.

A Lexus folyamatosan azon dolgozik, hogy újító szellemű, lenyűgöző élményeket szerző termékeket hozzon létre. Ennek következő lépcsője a Lexus Electrified elképzelés, amely az elektromos járművek következő generációját vázolja fel. Az innováció, a legmagasabb szintű kézműves kidolgozás, a legendás megbízhatóság és a környezetbarát autózás szimbólumává vált japán luxusautó márka 1989-es megszületése óta arra törekszik, hogy vásárlói olyan innovatív, izgalmas terméket és márkaélményt kapjanak, amely mind az öt emberi érzékre hatást gyakorol, és az RX 400h 2005-ös bemutatkozása óta a Lexus úttörő szerepet játszott a villamosítási technológiák bevezetésében is. Ilyen megoldás például a kétfokozatú áttételcsökkentő, valamint a Multi Stage Hybrid rendszer, amely kiváló menettulajdonságokkal és karakteres, lenyűgöző vezetési élménnyel ruházta fel a Lexus hibrid járműveket. A Lexus Electrified vízió hatalmas lépés a menetteljesítmények, a vezethetőség, az irányíthatóság és a vezetési élmény területén. Annál is inkább, mivel társadalmunk az önvezetéssel és a villamosítással egy új korszakba lépett.

A Lexusok eredeti vezetési élményének felidézésére az LF–30 Electrified modellhez kifejlesztettek egy úgynevezett pozíciófelügyelő rendszert és más olyan elektromos technológiákat, amelyek nemcsak a vezetési élményt javítják, de alapvetően változtatják meg a jövő luxusautóinak lényegét.

A népszerű benzines hibridek és azok részegységeinek (akkumulátor vezérlés, teljesítményszabályzó modulok és elektromotorok) fejlesztése során a Lexus nagy tudásra tett szert ezen a téren. A Lexus Electrified technológia pedig még ennél is magasabb szintet képvisel, hiszen képes egyesíteni a hajtáslánc, a kormányzás, a futómű és a fékek vezérlő rendszereit, és teljes egészében kiaknázza az elektromotor-vezérlés lehetőségeit, amit eredetileg a hibridekhez fejlesztettek ki. Ezzel a technológiával úgy szabályozható a hajtóerő, hogy a jármű automatikusan a mindenkori forgalmi helyzethez igazodjon – ez pedig segít elérni a Lexus egyik legfontosabb célját, hogy élvezetes és biztonságos autókat kínálhasson vásárlóinak. E cél elérését mozdítja elő az első tisztán elektromos hajtású modell, az UX 300e forgalomba hozatala 2020-ban. Ezzel a Lexus kiszélesíti a világ különböző régióinak igényeire adott válaszát, beleértve a HEV (öntöltő hibrid elektromos), a PHEV (plug-in hibrid elektromos), a BEV (akkumulátoros elektromos) és az FCEV (hidrogén üzemanyagcellás elektromos) járművek fejlesztését. Következő lépésként a Lexus kibővíti elektromos modellpalettáját, és hamarosan bemutatja első PHEV járművét, valamint egy új fejlesztésű BEV (tisztán elektromos hajtású) platformot.

Az autós hírek támogatója az Aquaprofit Zrt.

Related posts