Sainz harmadszor, Brabec először nyert Dakart

Egy rövid szakasszal ért véget a 12 napos, első alkalommal Szaúd-Arábiában zajló Dakar Rali. A résztvevők 166 kilométer szelektívet teljesítettek Haradh és Qiddiya között – az eredeti, 244 kilométeres pályát olajvezeték építése miatt módosították. A kis táv a különböző kategóriák éllovasainak kedvezett, hiszen a különbség sehol sem volt 10 perc alatti: baleset és navigációs problémák elkerülésével kényelmes előnynek számított. A napi program része volt a hivatalos cél előtti 20 kilométeres Qiddiya Nagydíj, amelynek eredménye nem számított bele az értékelésbe, győztese azonban különdíjat kapott, és mindenkinek teljesítenie kellett, hogy szerepeljen a végső értékelésben.

A pályát először a motorosok teljesítették, akik közt Ricky Brabec a harmadik nap óta állt az élen. A Honda amerikai versenyzője a szakaszon második helyet szerzett csapattársa, Jose Ignacio Cornejo előtt, ezzel pedig bebiztosította első Dakar-győzelmét, míg a Honda 1989 óta először nyerte meg a sivatagi maratont. Pablo Quintanilla Husqvarna-színekben ugyancsak legjobb eredményét, a második helyet szerezte.

A 2001 és 2019 között minden Dakart megnyerő KTM elképesztő sorozata megszakadt, a kétszeres nyertes Toby Price harmadik helyet szerzett az osztrák márkával. Valamennyi kategóriát tekintve először győzött amerikai versenyző a Dakaron, chilei és ausztrál társasága pedig azt jelentette, hogy először nem állt európai a motoros dobogón. A magyar kötődésű, erdélyi Gyenes Emánuel a 29. helyen fejezte be a maratont.

Ignacio Casale harmadik Dakar-győzelmét szerezte a quadok közt. A Yamaha chilei versenyzője biztosra ment az utolsó szakaszon, melyet az abszolút értékelés utolsó helyezettje, az újonc Arkadiusz Lindner nyert.

Az autósok között Carlos Sainz 10 perces előnnyel indult, amely elegendő volt számára, hogy az utolsó versenynapon a hatodik idővel is bebiztosítsa harmadik Dakar-győzelmét: 2010-ben Volkswagennel, 2018-ban Peugeot-val, 2020-ban pedig Minivel nyerte a viadalt. A címvédő Nasser Al-Attiyah zárta élen a szakaszt, amely számára már nem az abszolút győzelem, hanem a második hely megszerzéséről szólt: a nap kezdetén mindössze hat másodperc választotta el Stephane Peterhanseltől. A dobogó második foka így a toyotás Al-Attiyahnak jutott, Peterhansel a Minivel harmadik lett. Negyedik helyen, pályafutása legjobb eredményével zárta a Dakart a legeredményesebb hazai versenyző, a szaúdi Yazeed al Rajhi.

Fernando Alonso az utolsó szakaszon még megvillant, Al-Attiyah, a szaúdi Yasir Seaidan és Orlando Terranova mögött a negyedik helyezést szerezte meg 3 perc és 25 másodperc lemaradással. A spanyol versenyző első Dakarjának csúcsa egy napi második helyezés volt, de két balesete miatt 4 óra 42 perces hátrányt szedett össze az értékelésben. A spanyol a 13. helyen zárta a Dakar Ralit.

A Kamaz 17. Dakar-győzelmét aratta, a 2014-es nyertes, Andrej Karginov vezette trió szerezte meg az első helyet a márkatárs, Anton Sibalov előtt. Az amerikaiak két elsőséget is ünnepelhettek idén, hiszen Casey Currie közel 40 perces előnnyel megnyerte az SSV kategóriát a korábbi quados győztes, Szergej Karjakin előtt.

A Dakar eredménye 12 szakasz után:

Autó: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) 42:59:17; 2. Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel (Toyota) +6:21; 3. Stephane Peterhansel, Paulo Fiuza (Mini) +9:58; 4. Yazeed Al-Rajhi, Konstantin Zhiltsov (Toyota) +49:10; 5. Giniel de Villiers, Alex Haro (Toyota) +1:07:09.

Motor: 1. Ricky Brabec (Honda) 40:02:36; 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +16:26; 3. Toby Price (KTM) +24:06; 4. Jose Ignacio Cornejo (Honda) +31:43; 5. Matthias Walkner (KTM) + 35:00.

Related posts