R5-öst épít a Toyota is

Parádésan tért vissza a WRC-be a Toyota, hiszen a négyszeres világbajnok pilótából csapatfőnökké avanzsáló Tommi Makinen irányításával már az első szezonjukban futamot nyertek, a másodikban pedig övék lett a konstruktőri világbajnoki cím – idén, a harmadik évükben is övék a leggyorsabb autó, más kérdés, hogy különböző okokból jelenleg sem az egyéni, sem a konstruktőri pontversenyt nem ők vezetik. Azonban a WRC gyártói közül ők az egyetlenek, akik egyelőre nem csináltak WRC2-es, vagyis R5-ös autót, amely pedig jelenleg a legnépszerűbb kategória a világon, a legtöbb nemzeti bajnokságban ilyen típusú autóval lehet nyerni, hiszen a WRC-ket (a frisseket) nem engedélyezik – például Magyarországon is rendszeresen 15-20 R5-ös technikával találkozhatunk az ORB futamain.

Makinen viszont most bejelentette, hogy a közeljövőben belevágnak az R5-ös projektbe. “Eddig nem volt a követelményeknek megfelelő alapmotor a Toyota utcai autóiban, de ez hamarosan meglesz és csak erre van szükségünk. Az FIA részéről azt mondják, hogy ez a kategória nem fog változni, ami nagyszerű hír, úgyhogy érdekes projektünk lesz és kíváncsian várjuk, hogy itt is Toyoták versenyezzenek.”

Makinen azt is elmondta, hogy az R5-ös autót is az ő csapata fogja csinálni Finnországban a Toyota gyár pénzével és támogatásával, mint ahogy a rendkívül sikeres WRC-projekt is működik. A hírek szerint a Yaris R5 2021-ben már elérhető lesz.

Related posts