14. Delfi Rally Estonia 2024 – Az észtországi küldetés – HRT Racing

Alig telt el három hét a legutóbbi Skandináv Rally óta, máris újra észak felé vehette az irányt csapatunk. Az úti cél Észtország volt, ahol legutóbb ERC futamot 2016-ban rendeztek, igaz az utóbbi években a WRC naptárban volt bérelt helye a versenynek, most újra az EB mezőnyét várhatta a verseny központja Tartu városa. A kitűzött cél Herczig Patrikék és Bertalan Mártonék számára összesen 187 kilométernyi elképesztően gyors murvás gyorsasági szakasz teljesítése volt.

A verseny hetében szerdán, szerencsére sikerült összehoznunk már kint Észtországban egy tesztet. Ezek után csütörtökön a feladat a versenyzőink által eddig ismeretlen pályák bejárása volt, ahol a lehető legpontosabb itiner felírása volt a cél, majd megtörtént a gépek átvétele is. Így várhattuk tehát a hétvégét.

Pénteken a már jól megszokott Shakedown-nal kezdődött a nap, azaz a gyakorlással. A Herczig Patrik – Varga Kristóf kettősnek az ERC Junior kategória volt a fókuszban, míg a Bertalan Márton – Paizs Róbert duónak a magyarországi futam ERC4 sikert követően, ugyanebben a kategóriában neveztek. A nap végeztével még egy gyorsasági be volt szúrva a programban, Tartu város közelében 1.48 kilométeren Herczigék a Juniorban 10. időt jöttek minimális időveszteséggel, míg Bertalanék ERC4-ben előkelő 7. helyet tudtak futni az első szakaszon.

Szombaton kora reggeltől késő estig tartó megpróbáltatás várt a fiúkra és a szervízcsapatra, összesen 9 gyorsasági szakasszal. Az első két szakaszt követően az ERC Juniorban az első négy helyet két észt és két svéd versenyző birtokolta, amiben semmi meglepetés nem volt, míg Herczigék a 7. helyet foglalták el. Bertalan Marciék az első gyorsaságin, ami egyébként egy viszonylag hosszú szakasz volt sajnos a kivájt nyomból kisodródva bukfenceltek egyet, de tudták folytatni, igaz tetemes hátránnyal a nyakukon a versenyt.

A következő négy szakaszon mindkét versenyzőnk stabilan teljesítette a szakaszokat. Herczigék továbbra is 7. helyen voltak a Juniorban, míg Bertalan Mártonék próbálták felvenni a ritmust a bukást követően, ami sikerült is ezen a négy gyorsaságin.

A nap utolsó körében, ami három gyorsaságit tartogatott még estére. Nos, ezen már csak Herczig Patrik tudott körbe érni, javítva egyet a pozícióján a Junior 6. helyén!

A Bertalan – Paizs kettősnek sajnos újból meggyűlt a baja a nyomvájúkkal, az egyik kidobta őt az útról, melynek következtében már nem tudták folytatni a versenyt, mindezek ellenére is rengeteg tapasztalatot tudtak magukra szedni.

B.M.: „Nagyon sajnáljuk, de számunkra most az észtországi EB futam a kilences gyors céljától nem messze ért véget. Ismét meggyűlt a bajunk a nyomokkal, ötödikben kidobott az egyik, és eltaláltunk egy fát. Ettől függetlenül rengeteget tanultunk és élményekkel gazdagodtunk, amik visznek tovább előre az úton! Ugyanis ennyitől biztos nem hátrálunk meg! Előre nézünk, hiszen hamarosan újra versenyezhetünk!”

A vasárnapot így már csak egy párossal kezdhettük meg, Herczigék próbálták a lehető legjobbat kihozni a Peugeot 208-ból. A hátralévő négy gyorsasági két pályán zajlott. Az első kettőt követően továbbra is a 6. helyen volt a magyar egység, egy viszonylag légüres térben, előttük is távol volt az ötödik Schulz, mögöttük pedig még többre a többiek. Az utolsó két gyorsra tehát a 6. hely megőrzése volt a cél és talán egy jó eredmény elérése a plusz pontokért a Power Stagen. Mindkettő sikerült, hiszen egy 3. helyet sikerült összehozni az időjárás szempontjából kaotikusan alakuló utolsó gyorson és ennek tükrében a Junior összesítés 6. helyét is sikerült bekebelezni.

Herczig P. – Varga K.: „Életünk egyik, ha nem a legjobb versenyhétvégéje van mögöttünk. Észtország csodálatos, fantasztikus gyorsasági szakaszokkal. Lépésről lépésre építettük az önbizalmukat es a tempónkat néha napsütésben, néha pedig felhőszakadásban, viharban. A hétvégénk tökéletes lezárása pedig a Power Stagen autózott 3. idő lett.”

A csapat következő versenye itthon lesz a Székesfehérvár Rally-n, Július 13-14 között!

Szerző: Puzsár Nándor

Related posts