Beharangozó: ERC Szilézia Rali

A 2024-es FIA Rali-Európa-bajnokság győzelméért folyó verseny a hét végén (október 11-13.) dől el, amikor a Rally Silesia ad otthont a várva várt szezonzárónak.

Az ERC-ben debütáló, teljesen aszfaltos lengyelországi forduló a bajnokság több állandó résztvevője számára is egyenlő feltételeket biztosít, köztük a címvédő Mathieu Franceschi (a fenti képen) és a címvédő Hayden Paddon számára.

Hét akciódús forduló után a BRC Racing Team versenyzője, Paddon vezeti a bajnoki sorrendet a Pirellivel felszerelt Hyundai i20 N Rally2-vel. A francia Franceschi, akinek AMD Motorsport Škoda Fabia RS Rally2-je Michelin abroncsokon fut, 27 ponttal van lemaradva az új-zélandi mögött, és Lengyelországban még 35 pontért kell harcolnia.

Paddon (képünkön alul) így nyilatkozott: „A versenyző a következő versenyen a legjobbak között van: „Lengyelországban minden a pontgyűjtésről szól, és ez pozitívabbá teszi a helyzetemet”.

Bár továbbra is versenyben van a bajnoki címért, Franceschi elismeri, hogy az első ERC-cím megszerzése nehéz feladat, bár nem adja fel: „A bajnokságnak még nincs vége, de ahhoz, hogy bajnok legyek, csodának kell történnie”.

A Szilézia Rali ismeretlen terep lehet az ERC élmezőnyének többsége számára, de a kétszeres lengyel bajnok Miko Marczyk (képünkön) már négyszer is nekivágott a versenynek, és kétszeres győztes.

„Sok jó emlékem van erről a rallyról” – mondta Marczyk, aki jelenleg harmadik az ERC tabelláján, 13 ponttal lemaradva Franceschi mögött és 20 ponttal megelőzve Andrea Mabellinit. „Az első lengyel bajnoki címem ott volt a célban [2019-ben], és ez egy jó alkalom arra, hogy mindent beleadjunk, hogy harcoljunk ezért a második helyért a bajnokságban.”

Az olasz Mabellini, aki a múlt hónapban a JDS Machinery Rali Ceredigion versenyen szerezte meg első ERC dobogós helyezését, csapattársa, Simone Tempestini és az M-Sport Ford Fiesta Rally2 versenyzője, Jon Armstrong mellett az MRF Tyres csapat színeiben harcol majd a győzelemért.

Yoann Bonato, az ERC-nek számító Rally Islas Canarias májusi győztese három hónappal azután tér vissza a versenyzéshez, hogy csigolyatörést szenvedett egy franciaországi ralin történt balesetben.

Jarosław Szeja, Grzegorz Grzyb és Jakub Matulka az első, második és harmadik helyen áll a lengyel bajnokságban, amely szintén a Szilézia Rallyn zárul.

Related posts