Rovanpera nyert Chilében, Neuville karnyújtásnyira a vb-címtől

Kalle Rovanperä vasárnap behúzta a győzelmet a Rally Chile Bio Bío versenyen, és a sűrű köd és az alattomos körülmények ellenére megszerezte negyedik győzelmét a 2024-es FIA Rally Világbajnokság szezonjában.

A finn egy Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID-et vezetve 23,4 másodperccel előzte meg Toyota GAZOO Racingnél versenyző csapattársát, Elfyn Evanst.

Rovanperä óvatosan kezdte a szezon 11. fordulóját, és elismerte, hogy a chilei kavicsos talaj nem fekszik a vezetési stílusának. A rali előrehaladtával azonban megtalálta a ritmust. A fordulópont szombat délután jött el, amikor szinte nulla látási viszonyok között megelőzte Evanst, és a hegyi szakaszokon a sűrű ködben navigálva 15,1 másodperces előnnyel vágott neki az utolsó napnak.

A kétszeres WRC-bajnok ma is rendíthetetlen maradt a hasonlóan nehéz körülmények között, az utolsó négy szakaszon egy kivételével mindegyiken megelőzte Evanst, és ezzel megszerezte pályafutása 15. WRC-győzelmét.

A dobogót a Hyundai Motorsport versenyzője, Ott Tänak egészítette ki, aki 20,5 másodperccel maradt le Evans mögött az i20 N Rally1 HYBRIDdel. Az észt dobogós helyezése ellenére a Hyundai lemaradt a gyártók bajnokságában, a Toyota pedig Rovanperä és Evans remek teljesítményének, valamint Sébastien Ogier döntő fontosságú szupervasárnapi pontszerzésének köszönhetően mindössze 17 pontra csökkentette a különbséget.

„Nagyon jó érzés” – mosolygott Rovanperä. „Nagy köszönet a csapatnak, az autó és minden tökéletesen működött. A győzelem tulajdonképpen jó érzés – a pénteki nap nem esett olyan jól, és a körülmények egész hétvégén nagyon nehezek voltak, szóval nagyon jó érzés.”

A bajnokságot vezető Thierry Neuville egy viszonylag dráma nélküli futamot élvezhetett a negyedik helyig, ez az eredmény pedig még közelebb hozza őt első világbajnoki címéhez, mivel 29 ponttal vezeti a tabellát két fordulóval a vége előtt. Neuville megengedheti magának, hogy a jövő hónapban megrendezésre kerülő Közép-Európa Rallyn egy maréknyi pontot veszítsen Evans és Ogier ellen, és még így is megszerezheti a bajnoki címet, feltéve, hogy megelőzi csapattársát, Tänakot.

Bár Ogier maximális pontot mentett a szupervasárnapról, a kilencedik WRC-címére vonatkozó reményei most már halványnak tűnnek. A francia, akinek megvolt a gyorsasága ahhoz, hogy harcba szálljon a győzelemért, szombaton egy sziklának ütközve felfüggesztéssérüléssel feladta a futamot.

Adrien Fourmaux volt az M-Sport Ford legjobbja az ötödik helyen, 1 perc 1,6 másodperccel lemaradva Neuville mögött. A francia eredménye még jobb is lehetett volna, ha nem kap egy egyperces büntetést a pénteki technikai hibája, szerelése és az amiatt bekövetkező késése miatt.

A Toyota feltörekvő csillaga, Sami Pajari lenyűgöző teljesítményt nyújtott, hiszen mindössze második Rally1-es versenyén a hatodik helyen végzett, míg Fourmaux csapattársa, Grégoire Munster szorosan mögötte a hetedik helyen végzett.

Esapekka Lappi a nyolcadik helyre készült, de az utolsó előtti szakaszon kiállni kényszerült, miután egy megpördülés miatt megsérült a Hyundai hűtője. A kiesés egyben Janne Ferm navigátor kiváló WRC-karrierjének végét is jelentette, 90 indulás, két győzelem és 15 dobogós helyezés után.

Related posts