Azóta sem kapható az érintett gumi, elutasították Turánék fellebbezését

A Felügyelő Testület a magyar bajnoki értékelésből kizárta a Turán Frigyes – Bagaméri László párost a Boldogkő Ralin, a határozat ellen pedig a csapat fellebbezést nyújtott be – azt az RSB egyértelműen elutasította. Íme a bizottság döntése és annak indoklása:

A Rally Szakági Bizottság, mint elsőfokon eljáró bizottság, a Turán Motorsport Sportegyesület (képviseli: Turán Frigyes) által az MNASZ részére megküldött, I.
Therwoolin Boldogkő Rally 2021 eseményen, a Felügyelői Testület által hozott 4-es számú határozat elleni fellebbezését elutasítja, a versenyen hozott 4-es, és 5-ös számú felügyelői határozatokat helyben hagyja. A fellebbezési díj nem kerül visszafizetésre.

Indoklás:

Az 5-ös rajtszámú Turán Frigyes – Bagaméri László versenyzőpáros olyan gumiabroncsot használt a verseny alatt, ami nem felel meg az RVSZ 30.1 bekezdésének, miszerint kizárólag az MNASZ-el szerződéses jogviszonyban álló gumiabroncs-beszállító partnerek (továbbiakban: szállítópartnerek) által forgalmazott és azoktól beszerzett gumiabroncsokat használhatnak.

Jelen esetben az RTH Versenyabroncs Kft. mint szerződött partner, sem a versenyt megelőző 14 nap előtt, sem az I. Therwoolin Boldogkő Rally kezdetéig semmilyen információt, árlistát nem publikált az összes, bajnokságban érintett versenyző felé, az 5-ös rajtszámú Turán Frigyes – Bagaméri László által használt új Z215 típusú gumiabroncsról.

Az FIA homológizáció ténye, miszerint az új Z215 típusú gumiabroncs homológizációval rendelkezik, az a Magyar Rally Bajnokságot tekintve nem releváns, hiszen az RVSZ szerint – fentebb olvasható -, csak olyan gumiabroncs használható ami szerepel a szerződött partner által forgalmazott gumi abroncsok között. (Az FIA homológ listában 12 márka található, ezért szabályozza így az RVSZ.)

A új Z215 típus számú gumiabroncs az RTH Versenyabroncs Kft. hivatalos weboldalán a mai napig nem található, ezen túlmenően a HANKOOK hivatalos nemzetközi oldalán/oldalain sem fellelhető, a forgalmazásának várható időpontjáról információ nem található.

Az új Z215 típusú gumiabroncs létezésének első tájékoztatásáról a Hankook Racing Tires facebook oldalán találhatunk információt. Ezt a tájékoztatást a szerződött partner a facebook oldalán – a versenyt követően – 2021 április 20. napján tette meg, az FIA homologizációs listájának egy kimásolt oldalával. Turán Frigyes, a Race1.net Hungary magazin riporterének 2021 április 17-én az I. Therwoolin Boldogkő Rally szombati napján adott interjújában a következőket
nyilatkozta.

Idézet a videóból:

Riporter: “Egyetlen egy kérdést engedjél még meg, ugye az teljesen nyilvánvaló és mindenki tudja, hogy a HANKOOK gumiabroncsokat, versenygumiabroncsokat a Te céged képviseli és értékesíti Magyarországon. Milyenek voltak a fejlesztések, mert azért van némi nemű ugye változás és azok a termékek itt vannak-e már a versenyen?”

Turán Frigyes: “Teljesen új abroncsunk lesz idén, ez még csak teszt jelleggel van itt, Orfűn teszteltük őket, én azt gondolom nagyon jó visszajelzéseket tudtunk adni a gyárnak. Ezek az abroncsok az év folyamán később várhatóak. Viszont a közepes keverékben, illetve a puha keverékben, új fejlesztés jött még a régi mintázattal, úgyhogy ez már rendelkezésre áll a versenyzőinknek…”

Ebből a videóinterjúból egyértelműen kiderül, hogy valamikor az év folyamán várható a forgalmazása az új Z215 abroncsnak.

Ezen tények egyértelműen bizonyítják, hogy az új Z215 típusú gumiabroncs az I. Therwoolin Boldogkő Rally-n nem volt használható. Fenti határozatot a Rally Szakági Bizottság 5 igen szavazattal elfogadta.

 

FRISSÍTÉS:

Az RSB azóta közzétette azt is, hogy április 27-én, a fenti határozat után a Hankook is megküldte a nemzetközi árlistáját, amelyben azóta már szerepel az érintett abroncs.

Related posts