Evans utolsó kanyaros hibája után a közúton ütköző Ogier nyerte a Horvát Ralit

Közúton ütközött, majd hat tizedmásodperccel így is megnyerte a horvát WRC-futamot Sebastien Ogier – csapattársa, Elfyn Evans az utolsó kanyarban vesztette el a győzelmet.

Egészen hihetetlen módon ért véget a Rali-vb horvát futama. Az utolsó nap előtt a címvédő Sebastien Ogier vezetett 6,9 másodperccel toyotás csapattársa, Elfyn Evans előtt, a harmadik helyen pedig a futam talán leggyorsabb, de egy-két kulcsfontosságú hibát elkövető pilótája, a hyundaios Thierry Neuville állt 10,4 másodperces hátránnyal. Reggel aztán rögtön jött a dráma: Ogier közúton, etapon ütközött egy autóval, a balesetben megsérült a Yaris, úgy kellett összeragasztani a jobb első ajtót – ez nem segített, ráadásul a francia koncentrációja sem volt az igazi, úgyhogy Evans átvette a vezetést.

A második körre Ogier összeszedte magát, de így is 3,9 másodperces Evans-előnnyel vághattak neki a felek az utolsó szakasznak, Neuville pedig nyolc másodperccel volt lemaradva, az ezeken a pályákon soknak tűnt. A pluszpontok miatt persze amúgy is mindannyian nyomták, ahogy a csövön kifért és végül mindannyian hibáztak is: Neuville egy elágazásban csúszott túl és dobott el nagyjából három másodpercet, Ogier egy tempós részen dobta el kis híján a Toyotát, de még megfogta a csúszást, Evans pedig a legvégén rontott…

…ami a győzelmébe került. A második részidőnél már 3,4 másodperccel volt lassabb Ogier-nél, de itt jött a francia hibája, a különbség 2,9-re csökkent (és ugye 3,9-cel vezetett a szakasz előtt, tehát eggyel így is nyert volna), ám a legutolsó kanyarban hibázott – kicsit besokallt, lecsúszott a fűre, mire ebből kijött, eldobott másfél másodpercet és ezt már nem lehetett behozni, a célig csak egy padlógázas egyenes volt hátra. Evans nyomta-nyomta, de nem ment többet a Toyota – a szakaszt 4,5, a versenyt pedig 0,6 másodperccel vesztette el Ogier-vel szemben.

A pluszpontok terén is Ogier járt így a legjobban, hiszen megnyerte a szakaszt a hyundaios Craig Breen előtt, harmadik lett Neuville, csak negyedik Evans, az ötödik helyért járó plusz egy pontot pedig a futamot negyedikként záró Ott Tanak szerezte meg. Említsük még meg a verseny meglepetését, Adrien Fourmaux-t, aki élete első WRC-s futamán abszolút ötödik lett és kétszer is második időt autózott.

A WRC2 futamát a múlt héten még kis híján a magyar Boldogkő Ralit megnyerő Mads Ostberg húzta be Teemu Suninen előtt.

Az eredmények itt megtekinthetők!

 

Related posts